08
ŞUB
2019

Türk Lokumu Versailles Sarayı’nda

Türkiye’nin en geleneksel ve muhteşem tatlarından Türk Lokumu, Turkey ONE Derneği girişimiyle Fransa’daki Versailles (Versay) Sarayı’nda Uluslararası Kanser Enstitüsü yararına düzenlenen özel galada davetlilere hediye edildi.

Türk mutfağının popülerliğini ve dünya çapında tanınmasını artırmak için çalışmalar sürdüren Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (Turkey ONE/T-ONE) Gastronomi Komitesi tarafından, Türkiye’nin seçkin restoranları, mutfak okulları, organizasyonları ve akademileri olmak üzere Türk lezzetlerini tanıtmak amacıyla başlatılan çalışmalara bir yenisi eklendi. Paris’teki Uluslararası Kanseroloji Enstitüsü’nün yararına Versailles Sarayı’nda kansere karşı düzenlenen gala gecesinde T-ONE derneği girişimi ile Türk lokumu ikram edildi.

T-ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Gastronomi komitesinin çabaları sonucu uluslararası bir organizasyon olan “Charte de Paris Contre le Cancer” vakfının 19. geleneksel gecesi için Paris’te Versailles Sarayı’nda düzenlenen Gala yemeğinde tatlı olarak şık bir sunumla ikram edilen Türk Lokumu, konuklar tarafından beğeniyle karşılandı.

Dernek Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“T-ONE derneğimizin Gastronomi Komitesi ile yürüttüğümüz çalışmalarda ve derneğimizin girişimleri sayesinde Ünlü aşçı Wolfgang Puck, 4 Mart 2018 gecesi gerçekleşen Oscar Ödül Töreni’nin yemek menüsüne üç Türk yemeği ikram etmişti. Oscar Töreni Gala Yemeği menüsünün yıldızı da böylece Adana Kebabı olmuştu. Wolfgang Puck bu menüden çok memnun olduğunu, konuklarının da çok beğendiğini bizlere iletmişti.

Bu atılımımız derneğimize örnek oldu ve geleneksel en muhteşem lezzetlerimizden biri olan Türk lokumunu da uluslararası bir organizasyonda tanıtmak istedik. Türk lokumu artık dünyaya mal olmuş bir lezzete dönüşmüş durumda. Lokum sadece Türk toplumu ve dış dünyaya yayılmakla kalmamış, birçok ünlü ismin de damağına dokunmuş bir tatlıdır. Bu isimlerin başında lokum sevdasıyla Napolyon Bonapart ve ünlü ressam Picasso geliyor. Napolyon’un lokumla tanıştığı andan itibaren kasa kasa sarayına lokum sipariş etmiş olduğu ve şekerleme niyetine yediği bu tattan vazgeçemediği, Picasso’nun da konsantrasyonunu yükseltme amacıyla lokum yemeyi tercih ettiği tarih sayfalarından yer almaktadır. T-ONE Derneği Gastronomi Komitemizin girişimleri sayesinde uluslararası bir organizasyon da Türk lokumunun ikram edilmesi Türk mutfağı adına sevindirici bir gelişmedir.”

Charte de Paris Contre le Cancer Vakfının 19. geleneksel gecesi için Paris’te Versailles Sarayı’nda düzenlenen Gala yemeğine; Avrupa kraliyet ailelerinin üyeleri, ünlü siyasetçiler, iş, sanat ve cemiyet dünyasından çok sayıda isim katıldı.