ETÜDER üyesi Bizim Toptan ve Kerevitaş’ın sürdürülebilirlik faaliyetlerinin sonuçlarına da yer verilen Yıldız Holding’in ilk sürdürülebilirlik raporu yayımlandı.
BM’nin 2015 yılında toplumun karşı karşıya kaldığı zorluklara yanıt olarak ortak bir vizyon ortaya koymak için oluşturduğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SKH) bağlı kalınarak hazırlanan Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Raporu, Holding’in “Mutlu Et Mutlu Ol” söylemi doğrultusunda geleceğe katkı sağlayacak taahhütlerini bir araya getiriyor.
Holdingin ilk sürdürülebilir raporuna ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Ali Ülker, “’Sürdürülebilirlik; Gelecek Nesillere Vaadimiz’ ilkesiyle çıktığımız yolda; dünyamızın mevcut koşullarını iyileştirme, çalışanlarımız ve paydaşlarımızla birlikte güçlenerek toplum için değer üretme, ürünlerimizle topluma ilham verme taahhüdünde bulunduk. Ülker bünyesinde 2014 yılında ‘Bu Dünya Bizim’ diyerek başladığımız sürdürülebilirlik yolculuğumuzu, diğer grup şirketlerimizi de dahil ederek başarıyla devam ettiriyoruz. Amacımız, sürdürülebilir büyümeden taviz vermeden başarılarımızı artırmak ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirerek gelecek nesillere ilham vermek” dedi.
Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Genel Müdürü Begüm Mutuş ise “Yıldız Holding bünyesinde bu yıl ilk kez hazırladığımız Sürdürülebilirlik Raporu’nda, 2017 yılındaki çalışmalarımızın sonuçlarına yer verdik. Ancak bu raporu, sahip olduğumuz birikimin bir değerlendirmesi ve taahhütlerimizin yer aldığı bir belge olarak görüyoruz. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, Türk iş dünyasının önde gelen isimleriyle gerçekleştirdiğimiz Sürdürülebilir Gelecek İçin Liderler Zirvesi’nde olduğu gibi sürdürülebilir ve katma değeri yüksek üretimi teşvik etme konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Raporu
Holdingin ilki yayımlanan sürdürülebilirlik raporundan ETÜDER üyesi Bizim Toptan ile Kerevitaş’a ilişkin bölümler şöyle:
Bizim Toptan’ın Seç Marketler modeli hızla gelişiyor
Bizim Toptan, İş Ortaklığı Tedarik Modeli’yle sistemdeki iş ortaklarına, tüm yasal hak sahipliği Bizim Toptan’a ait olan Seç Market isminin kullanım hakkı sunuldu. Seç Marketlerin satış gelirleri, 2017’de Bizim Toptan’ın toplam satış gelirlerinin yüzde 6’sını oluşturdu. Ambalaj atıklarını kontrol altında tutmak ve mağazalarda müşterilerin plastik poşet kullanımını azaltmak üzere Poşetmatik uygulaması başlatıldı. 2017 yılında pilot uygulamayla başlayan projeyle poşet kullanımı yaklaşık yüzde 30 azaldı.
Kerevitaş’a Kadın Dostu İşyeri Ödülü
Kerevitaş, sözleşmeli tarım modeliyle 2017 yılında çalıştığı sözleşmeli çiftçi sayısını yüzde 16 oranında artırdı. Hammaddenin yüzde 89’unu sözleşmeli çiftçilerden temin eden şirket, sözleşmeli ve serbest çiftçilerden alınan hammadde miktarını da 2015 yılına oranla yüzde 42 artırarak 123 bin tona ulaştırdı. TÜBİTAK işbirliğinde, dondurulmuş ürünlerin besin değerleri ile ilgili karşılaştırmalı bir araştırma gerçekleştirildi. Manav ürünleriyle karşılaştırılan dondurulmuş ürünlerin, daha yüksek C vitamini ve beta karoten değerlerine sahip olduğu görüldü. Su kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla 2017 yılında 5,4 milyon ton daha az su harcanırken, yaklaşık 680 bin TL’lik tasarruf sağlandı. Ayrıca 2017’de 1,7 milyon kWh daha az enerji kullanıldı.
Kerevitaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve özellikle işverenlerde duyarlılığın artırılması amacı taşıyan Kadına İş’te Fırsat Eşitliği Projesi’ne de katıldı. HAK-İŞ Konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) tarafından yürütülen Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İşyerlerini Belgelendirme Projesi kapsamında Kadın Dostu İşyeri Ödülü kazanıldı. Kerevitaş 2017 yılında 1 milyon TL’nin üzerinde Ar-Ge ve inovasyon yatırımı gerçekleştirdi.