Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Hayvan Refahı Ödülleri kapsamında, aylık yumurta üretimi, kullanımı, satış hacmi ve taahhüdü ile hayvan refahını artıran Barilla, Aslı Börek, Metro Marketleri, Four Seasons ve Wyndham Hotel, İyi Yumurta Ödülü’ne layık görüldü.
Törende konuşan Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Kliniği Müdür Yardımcısı Engin Arıkan, TÜİK verilerine göre, ülkemizde 1 milyarın üzerinde tavuk yetiştirildiğini, 120 milyon yumurtacı tavuğun endüstriyel koşullarda, kafesler içerisinde yetiştirildiğini söyledi. Arıkan, “Ne yazık ki bu hayvanlar bir dosya kağıdından bile ufak bir alanda toprağa ayak basmadan, kanatlarını açmadan, tüneme gibi doğal davranışlarını dahi gerçekleştiremeden hayatlarını geçiriyor. Bu şartlarda yetiştirilen hayvanlar Türkiye’de yüzde 90 civarında” dedi.
Tüm dünyada ve Türkiye’de git gide büyüyen bir talep olan hayvan refahı konusunda markaların ciddi çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Arıkan, şunları kaydetti:
“Sürdürülebilirlik politikalarını ciddiye alan, tüketicilerine kaliteyi önceliklendiren, buna gayret gösteren ve bugün ödüllendireceğimiz kurumların etkiledikleri hayvan sayısı 500 binin üzerine. Bugün ödül vereceğimiz bu şirketler, yumurtacı tavukları cehennem şartlarından, daha insancıl, makul şartlarda yaşam sürdürmelerini sağlıyor. Hayvan Refahı Ödülleri’nin kapsamını 2019’da daha da geliştireceğiz. Gelecek sene ‘İyi Tavuk’ ve ‘İyi Yumurta’ kategorilerine ‘İnsani Kesim’, ‘İyi Süt’ ve ‘İyi Balık’ kategorileri ekleyeceğiz.”
Barilla’ya İyi Yumurta Ödülü
Tüm dünyada yıllık üretiminde yaklaşık 500 bin adede denk gelen 24 bin ton yumurtanın yüzde 82’sini serbest dolaşan tavuklardan elde eden ve 2020 yılında bu oranı yüzde 100’e çıkarmak için çalışmaya devam eden Barilla, İyi Yumurta ödülü ile hayvan refahı konusunda uyguladığı politikalarla küresel çapta elde ettiği başarılara, Türkiye’yi de ekledi.
Barilla’nın sağlıklı ve Akdeniz tipi beslenme alışkanlıkları kazandıran, aynı zamanda insanlar tarafından tercih edilen marka olmak için çalışmalarına devam ettiğini belirten Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Yöneticisi Dr. A. Hakan Göker, şunları söyledi:
“Bir akademik kurum tarafından bu anlamda değerlendirilmek ve ödüle layık görülmek bizi gururlandırdı. Tedarik zincirinin her aşamasında hayvan refahı konusuna hassasiyet gösteriyoruz. Bu alanda 10 yılı aşkın süredir projeler yürüten Barilla, 2011 yılından itibaren bu emeklerinin sonuçlarını almaya başladı. Kafessiz ortamlarda yetişen tavukların yumurtalarını üretimde kullanan Barilla, daha önce 3 kez Avrupa’da ‘Altın Yumurta’ ödülünü aldı.
Türkiye’de de duyurduğumuz taahhüt çerçevesinde çalışmalara devam ediyoruz. Bu tür girişimler sadece üretici, sanayici ya da düzenleyici kuruluşları değil, toplumu da çok ilgilendiriyor. Birlikte atılacak adımlarla Türkiye’de de bütün üreticilere ve sanayicilere, nihayetinde de tüketicilere yansıyacak olumlu bir noktaya geleceğimize inanıyorum. Hayvanlar, gezegen üzerinde bizler kadar yaşam hakkı olan canlılar. Kendi doğalarına, kendi türlerine, kendi genetiklerine uygun yaşamayı hak ediyorlar.”
Türk Alman Üniversitesi’nin %100 Kafessiz Yumurta projesi kapsamında Metro Türkiye de, bu alandaki öncü çalışmalarıyla, İyi Yumurta kategorisinde ödül aldı.
Metro Türkiye global stratejisi doğrultusunda, 2023’e kadar tüm kendi markalı yumurtalarında %100 kafessiz yumurta ve 2025 yılına kadar tüm tedarikçi markalı yumurtalarda %100 kafessiz yumurta hedefiyle 2017’den bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda tüm yumurta tedarikçilerine kafessiz yumurta üretimi konusunda eğitimler verildi. 2018 yılından itibaren ise kafessiz yumurta üretimi konusunda tedarikçilere yönelik denetim ve eğitimlerle hedeflere ulaşmak için çalışmalar sürüyor.