Türkiye’nin bankacılık sisteminde geçen ilk yerli yemek kartı Yemekmatik Aralık’ta kullanılmaya başlanacak, mobil yükleme kolaylığı sağlanan İstanbulkart da, yemek kartı özelliğine kavuşacak.
Türkiye’de 7 milyar TL büyüklüğe sahip olan yemek kartı sektörü, bankacılık sistemine entegre ilk yerli yemek kartına kavuştu. Yemekmatik, 31 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen toplantıda, Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı E. Aykut Yenice ile Yemekmatik paydaşlarının katılımıyla tanıtıldı.
Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu’nun alt yapısını oluşturduğu Yemekmatik, İnfoteks’in ve iş ortağı olan QNB Finansbank ve Turk Para’nın geliştirdikleri alt yapı ve BKM’nin TROY sistem desteği ile Aralık ayından itibaren geniş üye işyeri ağında kullanılmaya başlanacak.
Toplantıda konuşan Federasyon Başkanı Aykut Yenice, Ticaret Bakanlığının yaptığı düzenleme ile üye işyerlerinin üzerindeki komisyon baskısına yasal sınır konulduğunu hatırlattı. Sektörün yerlileşmesi ve benzer sorunları bir daha yaşamaması için kendi çözümlerini geliştirmek üzere çalışma yaptığını belirten Yenice, “Bu yıl pilot bölgelerde testlerini yaptığımız Yemekmatik, kısa zamanda tüm üye işyerlerimize yayılarak, Türkiye’nin en geniş üye ağına sahip yemek kartı olacak. Aynı zamanda esnafın yemek kartı komisyonu ve ayrı bir cihaz maliyeti sorunlarına çözüm olacak” diye konuştu.
Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz da, “Yemek kartı sektöründe üye işletmelerin POS cihazı, sistem kullanım bedeli gibi maliyetlere katlanması gerekmekteydi. Biz e-para iş ortağımız Turk Para ve banka çözüm ortağımız QNB Finansbank ve eklenecek diğer bankalar sayesinde yemek kartlarını bankacılık sisteminin içine taşıyoruz ve üyelerin ilave bir maliyet üstlenmemelerini istiyoruz. Geliştirilen model ile Yemekmatik yemek kartlarının üye işyerlerinde kullanımı ile depozito ve sair adlar altında görünmeyen bir ücret talep edilmeyecek. Sadece büyükşehirlerde değil, Türkiye’nin genelinde bu hizmeti vererek, pastayı daha fazla büyüteceğimize inanıyoruz” dedi.
Yavuz, üye işyerlerinin ayrı bir cihaz alma ve yazılım yükleme zorunluluğu olmadan işletmelerinde bulunan anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak Yemekmatik sistemine dahil olabileceklerini belirterek, “Bu durum işletmelere maliyet avantajı ve operasyon kolaylığı, Yemekmatik’in kart kullanıcılarına geniş üye ağında kullanım avantajı sağlayacak. Yeme-içme sektöründeki işletmeler, mevcut anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak Yemekmatik sistemine dahil olabilecek” diye konuştu.
Yavuz, yakın zamanda birçok avantaja sahip özel tedarik sisteminin sunulmasıyla birlikte Yemekmatik’in özellikle Ev Dışı Tüketim sektöründe tedarikçiler ile üye işletmelerin tedarik sorunlarına çözüm sunacaklarını ifade etti.
Toplantıda, gıda, restorant ve lokantacılık sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için İnfoteks Yazarkasa ile Logo Yazılım tarafından geliştirilen entegre ve yazılım da tanıtıldı. İnfoteks’in yerli üretimi olan 410G model Ödeme Kaydedici Cihaz (yazarkasa) ile Logo Yazılım’ın ürettiği Logo Start veya Logo GO3 paketlerinin birlikte alımında işletmelere önemli bir fiyat avantajı sağlanacak.
İstanbulkart da yemek kartı özelliğine kavuşuyor
İstanbulkart mobil uygulamasının tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal ise İstanbulkart kullanıcılarının, ‘Yetersiz bakiye’ anonsundan kurtulacağını dile getirdi.
Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen İstanbulkart mobil uygulaması ile İstanbulkart kullanıcıları Android ve IOS cihazlarda uygulamayı indirerek ve uygulamaya kartlarını tanıtarak; para yükleme, bakiye kontrolü, işlem hareketleri, en yakın dolum noktası gibi birçok işlemi gerçekleştirebilecek. Aynı zamanda ATM’lerden de İstanbulkart için ödeme talimatı verilebilecek. Uygulama için şu anda 10 banka ile anlaşma sağlandı.
İstanbulkart, yemek kartı özellikleri de taşıyacak. BELBİM,Turkcell ve PTT iş birliği ile hayata geçirilecek uygulama; vatandaşların da talepleri doğrultusunda hazırlanacak.