26
EKI
2018

Gastronominin önde gelen isimleri İzmir’de buluştu

ETÜDER üyesi markalarında da destekçileri arasında olduğu İzmir’in çok kültürlü yapısını yansıtan ilk gastronomi festivali “İzmir Gastrofest” yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları ve ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. İzmir’in simge yapılarından biri olan Alsancak Garı’nda düzenlenen festivalde, göçlerle zenginleşen İzmir Mutfağı tüm detaylarıyla tanıtıldı.

İzmir Gastrofest, alanlarında uzman yerli ve yabancı şeflerin, gezi ve yemek yazarlarının ve akademisyenlerin yanı sıra, göç yollarıyla şekillenen İzmir Mutfağı’nı tüm detaylarıyla keşfetmek isteyen ziyaretçileri bir araya getirdi. İzmir’e özgü boyoz, söğüş, kumru, gevrek gibi özel lezzetlerin eşlik ettiği kahvaltıyla başlayan festivalde ziyaretçiler; Mürver, Neolokal, Toi, Ent,Cantinary, Balmumu, Seçkin Et, Pizza Locale, Murano’s, Frankie, Balık Ada, Naif, Less Ordinary, Monochrome, Bready, Dante by Sarıket, Vino Locale, Hiç Tadım Atölyesi, Dondurmino, Dostlar Fırını, Kumrucu Şevki, Gloria Jeansgibi İstanbul ve İzmir’in ünlü lokantalarının lezzetlerini de tatma imkanı buldular.

Festivalin tadımlar kadar dikkat çeken bir diğer etkinliği paneller oldu. Moderatörlüğünü Müge Akgün’ün gerçekleştirdiği panellerin konuşmacıları arasında yer alan Haluk Özyavuz, Ahmet Güzelyağdöken, Vedat Başaran ve Sara Pardo ziyaretçilere göç ile şekillenen İzmir Mutfağını anlattı. Panellerin ardından, Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve yemek sosyolojisi konusunda uzman Prof. Dr. Zafer Yenal, 1923 Nüfus Mübadelesi sonrası İzmir’in değişen yemek kültürüne dair bilgiler paylaştı. İsrailli şef Moshe Bassonve Parabere Form’un kurucusu, gastronomi dünyasının en etkili kadınlarından, yeme-içme yazarı Maria Canabal da festivalin konukları arasındaydı.

Gastrofest’in ilgi gören bir diğer paneli de, bölge şaraplarının konuşulduğu İzmir’in Bağ Yolları paneli oldu. Bülent Akgerman moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; İzmirli şarap üreticileri; Can Ortabaş (Urla Şarapçılık), Reha Öğünlü (Urlice) Enis Güner (Sevilen) ve Ali Boz’a (Lucien Arkas Şarapları), usta şef Vedat Başaran eşlik etti.

Festivalin workshop ve tadım etkinlikleri de büyük ilgi gördü. Aylin Yazıcıoğlu, Şemsa Denizel, Yılmaz Öztürk& Osman Sezener ve Murat Bozok&Jale Balcı gibi başarılı isimlerin düzenlediği workshop ve tadım etkinliğinin moderatörülüğünü Sırma Güven ve Metin Süerkan gerçekleştirdi. Almanya’nın önde gelen peynir uzmanlarından Ursula Heinzelmann’ın İzmir bölgesi şaraplarını ve peynirlerini eşleştirdiği tadımlar da ziyaretçilerden tam not aldı.

Festival programı kapsamında gastronominin beyazperdeye uyarlanmış iki önemli projesinin de gösterimi gerçekleşti. Deniz Alphan’ın ses getiren belgeseli “Kaybolan Bir Dil, Kaybolan bir Mutfak” ile dünyanın en iyi restoranlarından sayılan El Celler De Can Roca’nın sahibi Roca Kardeşler’in Türk Mutfağını keşif hikayesi olan “Turkish Way” filmleri, ziyaretçilerle birlikte izlendi.

Ziyaretçilere gerçek bir festival deneyimi yaşayan İzmir Gastrofest’te Amerikalı ünlü saksafon efsanesi Ricky Ford’un ünlü piyanisti Ali Perret, Can Kozlu, İmer Demirer, Matt Hall birlikte sahne alarak gerçekleştirdiği caz performansı çok beğenilirken, festival tüm dünyanın severek dinlediği hit şarkıları güçlü sesiyle yorumlayan Aydok Moralıoğlu’nun sahne aldığı “Birlikte Güzel After Party”le son buldu.

Metro’nun ana sponsorluğuyla gerçekleşen İzmir Gastrofest’in destek sponsoru Birlikte Güzel olurken; Öztiryakiler, Çimstone, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Pınar, Şölen Çikolata, Şekerbank, Unilever Food Solutions, Nestle de destekleriyle festivale katkı verdiler.

İzmir GastroFest’in ulaşım sponsorluğunu THY, taşıma sponsorluğunu Ford Otosan üstlenirken, festivalin basın ve tanıtım faaliyetleri de Hürriyet Gazetesi, Ege Medya, Salt İletişim destekleriyle hayata geçti.