Birçok coğrafyada kendine özgü formlarla mutfak kültürünün bir parçası olmayı başaran ve gastronominin merak edilen bir kültürü olan meze, 12-13 Ekim’de Akra Otel’de yoğun bir katılımla gerçekleşen festivalle tanıtıldı.
Mutfak duayenleri, akademisyenler, deneyimli gurmeler ve lezzet tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği festival, yerli ve yabancı tüm katılımcılara 50’nin üzerinde mezeyi tatma fırsatı sunarken, “yaşadığınız anı beş duyunuzla hissedin” mottosuyla hayata geçen Akra Urban Social Taste konsepti, katılımcılara farklı bir tadım deneyimi yaşattı.
Engelli kişilerin çalıştığı restoranı ile dünyada öncü isimlerden olan ve Michelin yıldızı kazanan Restaurant Handicap’ın başarılı Türk şefi Serkan Güzelçoban ve Lübnan mutfağının dünyadaki en önemli temsilcisi, meze konusunda aldığı sayısız madalya ile Ortadoğu mutfağına büyük bir başarı katan Joe Barza’nın katılımıyla gerçekleşen Akra Talks sohbeti; Osmanlı yemeklerinin gün yüzüne çıkmasına önemli katkılarda bulunmuş araştırmacı şef Vedat Başaran moderatörlüğünde gerçekleşti.
Üniversitelerin mutfak ve gastronomi bölümlerinde okuyan öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen sohbette, dünya gastronomisinde mezenin yeri hakkında unutulmaz bir sohbete imza atan şefler, dinleyicilere meze kültürü ve gelişimi hakkında önemli bilgiler aktardılar.
Türkiye’den çok önemli şeflerin yanı sıra meze dendiğinde ön plana çıkan ülkelerin dünyaca ünlü şefleri de 2. Uluslararası Meze Festivali’nde bir araya geldi. Villena Restaurant’ta 29 yaşındayken ilk Michelin yıldızını alan şef Ruben Arnanz ve 2 Michelin yıldızlı Pere Planaguma İspanya’dan festivale katılan şefler olurken, Tayland’ın ünlü şeflerinden Prin Polsuk da Thai mutfağının eşsiz lezzetleri ile festivalde yerini aldı. Adından övgü ile söz edilen Yunan mutfağının önemli ismi Dimitri Chistoforidis de mezeleri ile katılımcılardan övgü aldı.
Meze deyince akla ilk gelen bölge olan Ortadoğu’nun lokomotif ülkesi Lübnan’ın ünlü şefi Joe Barza mezeleri ile festivale renk katarken, Suriye’den Mohammad Orfali, Mısır’dan Mostafa Seif, Fas’tan Marouane Bouhmidi ve Filistin’den Johnny Goric kendi ülkelerinden özel tariflerle hazırlanan mezeleri katılımcıların beğenisine sundular.
İstanbul’dan Duble Meze restoran şefi Muhammed Polat, İstanbul ve Alaçatı’nın vazgeçilmez mekanı Zıpkın’dan Erhan Görücüoğlu, Türkiye’nin ilk baharat kütüphanesini kuran ve her restoranında Anadolu mutfağının farklı tatlarını kullanan Umut Karakuş, Bay Nihat Restoran’ın güçlü ikilisi Volkan Bekit ve Savaş İrlan, Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi ile adından sıkça söz ettiren Doğa Çitçi, Maria’nın Bahçesi ile Ege mutfağını İstanbul’a taşıyan Maria Ekmekçioğlu, Antalya’nın vazgeçilmez restoranı 7 Mehmet’in üçüncü kuşak temsilcisi Mehmet Akdağ ve piyaz denince akla gelen ilk isim olan Piyazcı Ahmet’in ikinci kuşak temsilcisi Ahmet Semerci de festivale imza atan isimler arasında yer aldı.
Festivali hayata geçiren Akra Otellerinin Genel Müdürü Gökhan Polat; “Ülkemiz turizm kaynakları açısından çok zengin. Doğal güzelliklerimiz, zengin kültürümüz ve iklimsel avantajlarımızla her yıl daha fazla turistin ilgisini çekiyoruz. Akra olarak, Meze Festivali’nin de aralarında bulunduğu uluslararası etkinliklerimizi düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.