20
EYL
2018

Gıda perakendecileri 9 Ekim’de buluşacak

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 9 Ekim’de düzenlenecek 5. GPD – Ortak Gelişim Kongresi öncesinde bir araya gelen sektör temsilcileri, fiyat artışlarının sorumlusu olmadıklarını belirterek, “Gıda enflasyonunun sebebi olarak gösterilmemiz haksızlık” dedi.

Üye perakende firmalarıyla 40 bin noktada 150 milyar TL ciroya ulaşan ve 415 bin kişiye istihdam sağlayan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), GPD – Ortak Gelişim Kongresi ile beşinci kez sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatıracak.

Bu yıl “Yeni Perakende” temasıyla toplanacak Kongre öncesinde, gıda perakendesine yön veren profesyoneller bir araya geldi. GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör’ün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç ile GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ETÜDER üyesi Migros Ticaret A.Ş.’nin İcra Başkanı Özgür Tort da katılarak görüşlerini paylaştılar.

Toplantıda kongreye ilişkin bilgiler veren Songör, sektörün gündemindeki konulara da değindi. Songör, “İçinde bulunduğumuz ekonomik durumda, bizler kendi gücümüzle finansman desteği sağlamaya çalışırken, tedarik zincirimizin de sekteye uğramaması gerekiyor. Tedarikte zorluk çekmememiz, stoklarımızı iyi yönetebilmemiz ve üretim maliyetlerinin de kontrol altında kalması sayesinde tüketicimize de fiyat artışı yansıması en az düzeyde kalacaktır” diye konuştu.

Özellikle modern perakende sektörünün enflasyonu önleyen, tüketiciye daha çok ödeme yöntemi alternatifi ve ürün çeşitliliği sunan ve tüketici haklarını koruyan bir yapısı olduğunu kaydeden Songör, “Tedarik zincirimizden gelen fiyat dalgalanmalarını tüketicimize en az düzeyde yansıtmak için kendi finansman kaynaklarımızı zorluyoruz. Ölçeğimizi kullanarak sağladığımız fiyat avantajıyla da son fiyatlarımızı dengelemeye çalışıyoruz. Ancak buna rağmen gıda fiyatlarındaki artışlar sürekli biz perakendecilere mal ediliyor. Yeni düzenlemelerle birlikte satış etiketlerinde ürünlerin alış fiyatlarını ve dolayısıyla bazı kalemlerde aslında zarar ettiğimizi göstermemize rağmen bu durumla baş etmeye çalışmaktan, kendi asıl işlerimize yoğunlaşamadığımız zamanlar oluyor.” dedi.

Perakende sektörünün, sağladığı istihdam, bulunduğu şehirlere getirdiği ekonomik canlılık ve üreticiye yaptığı katkılarla ekonominin en büyük destekçisi olduğunu vurgulayan Migros Ticaret A.Ş. İcra Başkanı Özgür Tort ise “81 ildeki mağazalarımız ile her şehirde istihdam imkanı sunuyoruz. Kooperatiflerimize ve çiftçilerimize sunduğumuz ürün alımı garantimiz ve yarattığımız ilave iş kollarıyla büyük şehirlere göçü tersine çeviriyoruz. Perakende yöresel kalkınmanın lokomotifi” diye konuştu.

Ciro üzerinden kira önerisi

Perakende temsilcileri toplantıda, döviz üzerinden kira sözleşmelerinin TL’ye çevrilmesi konusundaki görüşlerini de paylaştılar. Perakendecilerin en büyük maliyetlerinin kira, personel ve enerji olduğunu belirten GPD Başkanı Mustafa Songör, kiraların TL’ye dönecek olmasını olumlu gördüklerini söyledi. Songör, “AVM’lerde kiraların ciro üzerinden belli bir yüzde ile alınması doğru olacaktır.” dedi.

GPD Başkan Yardımcısı ve Migros Ticaret İcra Başkanı Özgür Tort da, “Dövizle ödeme sadece AVM’lerdeki kiralarla gündeme gelmemeli. Tedarikten teknoloji çözümlerine kadar birçok sözleşme dövizle. TL’ye dönüş hangi kurdan olacak? Binlerce mal sahibi ile anlaşmamız gerekiyor. Bu yüzden verilen 30 günlük süre 60 gün olmalı. Eğer mal sahibi ile anlaşamazsak kiracıların sözleşmeyi fesih etme hakkı olması gerekiyor. Mahkeme sürecine girilecekse de hukuk sistemindeki yoğunluk unutulmamalı. Davalar özel statüde görülerek, hızlıca sonuca bağlanmalı. Dava sürecinde ödenecek kira bedeli de mahkemelerce belirlenmeli” diye konuştu.