20
EYL
2018

Ekonominin yol haritası Yeni Ekonomi Programı açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP), Dengelenme, Disiplin ve Değişim olarak üç ana temel üzerine inşa edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı, 20 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Orta Vadeli Program (OVP) yerine, Yeni Ekonomi Programı adıyla sunulan üç yıllık program, 2019-2021 yıllarını kapsıyor. Programın üç ana prensibi “Dengelenme, Disiplin ve Değişim” olarak belirlendi.

Programı açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye’nin 2013’ten sonra iç ve dış sınamalara maruz kaldığını belirterek, Gezi olaylarıyla başlayan sürecin, 17/25 Aralık sonrasında 15 Temmuz Darbe Girişimi ile devam ettiğini söyledi.

Albayrak, “Ekonomik yaptırımların adeta silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. 10 Ağustos’ta Türkiye olarak biz de bu sürecin bir parçası olduk. Ekonominin zorlukları sağ salim aşması için gerekli tedbirleri hayata geçireceğiz. Ekonominin güçlü ve zayıf yanlarını biliyoruz. Biz kendi ekonomimizi güçlü kıldığımız, tedbirleri aldığımız sürece direncimiz de en üst düzeyde olacak” ifadelerini kullandı.

Albayrak’ın açılmalarına göre, 2019 GSYH büyümesi yüzde 2,3 düzeyinde gerçekleşecek. 2018’de yüzde 3,8, 2020 tahmini yüzde 3,5.

Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın çabalarının yeterli olmadığını, toplum desteğine de ihtiyaç duyulduğunu bildiren Albayrak, “Gıda enflasyonu ile çok daha etkin mücadele edilecek. Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için yüzde 9,8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021’de yüzde 6’ya inmesi bekleniyor” bilgisini verdi.

Program kapsamında, 2019’da ihalesi yapılmamış tüm projeler askıya alınacak. Kayıt dışılığı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapılacak, indirimler kademeli olarak kaldırılacak. Bütçe açığını yüzde 2,0’nin altında tutma hedefi gerçekleştirilecek.

Cari açığın GSYH’ye oranının bu yıl yüzde 4,7,  2019’da yüzde 3,3, 2020’de yüzde 2,7, 2021’de yüzde 2,6 olacağı öngörülüyor.

Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi oluşturulacak. Bu ekip sürekli sahada olacak. Alınacak tedbirlerle 2019’da 60 milyar TL’lik tasarruf sağlanacak, 16 milyar TL gelir artırımı elde edilecek. Kamu gelirlerini artırmak için yapısal reformlar uygulamaya konulacak.

Bankaların güncel yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmaları yapılacak. Bu çalışmaların sonucuna göre gerekli görülürse mali yapıyı güçlendirecek kapsamlı bir politika seti devreye sokulacak.

Vergi sistemini daha adil hale getirebilmek için adımlar atacaklarını da vurgulayan Berat Albayrak, vergi, prim ve alacaklara ilişkin bir kez daha yeniden yapılandırma olmayacağının da altını çizdi.