Gastronomi gezileri, özellikle son yıllarda popülerliği hızla artan bir tatil çeşidi. Birçok kişi, kendi ülkesinde de bulabileceği bir lezzeti, o yemeğin ana vatanında tatmak için binlerce kilometre yol gitmeyi göze alabiliyor. Yeni nesil seyahat platformu Tripoki, et yemeklerinden tatlılara gurme lezzetleriyle ünlü ülkeleri sıraladı.
Kahvaltıda bile et var: Kırgızistan
Göçebe kültürünün ve hayvan yetiştiriciliğinin etkisiyle kırmızı et severlerin ilk durağı olan Kırgızistan, kahvaltıda tüketilen omleti (Brizol) dahi et ile yaparak bu unvanının hakkını veriyor. Kırgızistan’ın en popüler yemeği, koyun eti ve bu etin suyunda pişen erişte ile hazırlanan beşparmak. Kızartılmış hamurla hazırlanan chak chak tatlısı ve ekşi tadıyla pek de alışılmadık bir süt çeşidi olan kımız, Kırgızistan’a özgü diğer lezzetler arasında yer alıyor.
Sokak lezzetlerinin gizemli adresi: Singapur
Dünyaca ünlü şeflerin restoranlarının bulunduğu Singapur, sokak lezzetleriyle de oldukça meşhur. Çok ince kreplere sarılan omlet, soya filizi, acı sos ile birlikte et, karides ya da tofu seçeneklerinden birinin yer aldığı popiah bu lezzetlerin başında geliyor. Yasemin pirinci ve tavukla hazırlanan hainanese, pirinç noodle ile yapılan kızarmış kway teow ve bol zencefilli yengeçler, gurmeleri Singapur’a çeken lezzetler arasında bulunuyor. Vejetaryen mutfağında da oldukça ilerlemiş bir ülke olan Singapur’da, neredeyse tüm yemekler yüksek ateşte ve çok kısa sürede pişirildiği için bekleme süresi oldukça kısa.
Tanıdık bir Akdenizli: İtalya
Farklı damak tatlarına hitap eden lezzetlerin bir arada bulunabileceği ülkelerin başında gelen İtalya’da mutfak kültürü, kuzey ve güney olarak ayrılıyor. Kuzeyliler yemek pişirirken tereyağı, taze salça, pirinç ve yeşilliklerden elde edilen soslar kullanırken, güneyde ise zeytinyağı, konserve edilmiş kuru salça ve baharatlı kırmızı soslar ön plana çıkıyor. Napoli’nin pizzası, Roma’nın makarna ve dondurması, peynire adını vermiş Parma şehrinin parmesanı, Sicilya’nın kızarmış tatlısı cannoli ve jambonlu lezzet topları arancinisi, Toskana’nın risottosu, Modena bölgesinin dünyaca ünlü balzamik sirkesiyle hazırlanan tatlar ve Varona’nın tiramisusu bunlardan yalnızca birkaçı…
Tatlının başkenti: Viyana, Avusturya
Müziğin ve sanatın başkenti olarak bilinen Viyana, gurmeler için şinitzel ve tatlıların başkenti sayılıyor. Viyana’nın en meşhur tatlısı bir çeşit çikolatalı kek olan sachertorte. İncecik hamurun içinde bol elmalı ve kuru üzümlü apfelstrudel, kestane ve vişneyle eşsiz bir lezzete bürünen Mont Blanc pastası, büyük ebatları ve bol dolgusuyla donut çeşidi krapfen, Viyana’da denemesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Tatlılarının yanı sıra çikolatalarıyla da meşhur olan Viyana’da bu lezzet, çikolata dükkanlarının vitrin süslemeleriyle de cezbediyor.
Denize dair her şey: Portekiz
Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki Denizciler Ülkesi Portekiz, leziz deniz ürünleriyle gastronomi turizmiyle ilgilenenlerin uğrak rotaları arasında yer alıyor. Kroketten salataya pek çok türde yapılan lezzetler içerisinden morina balığı, kalamar dolması ve ahtapotlu pilav, sofranızda yer alması gereken öncelikli tatlar. Patates, lahana ve pirince sıklıkla yer verilen Portekiz mutfağında, içinde fasulyenin de yer aldığı Porto usulü işkembe (Tripas à moda do Porto), birçok çeşidi yapılan mezgit (Bacalhau), biftek, şarküteri, yumurta ve peynirle hazırlanan dünyaca ünlü sandviç bacalhau denenmesi gereken diğer lezzetler arasında. Peynir severler ise koyun sütünden üretilen kıvamı keskin Serpa’yı tatmalı.