12
HAZ
2018

ETÜDER üyesi Barilla, globalde yüzde 3 büyüdü

Türkiye’deki Bolu fabrikası da dahil olmak üzere, dünya çapında toplam 28 tesisinde ürettiği ürünleriyle, her gün 100’ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla, 2017 yılı iş ve sürdürülebilirlik sonuçlarını açıkladı.

Barilla, 2017 sonu itibarı ile tüm dünyada yüzde 3 büyüme yakalayarak 3,468 milyon Euro gelir elde etti. Avrupa’da büyümeye devam eden grup, özellikle İtalya’da performansını yükseltti. İtalya ve Fransa’da unlu mamuller ile makarnalar, sağlıklı yaşama odaklı ‘Sizin için daha İyi (Better for You)’ ürünlerinin de katkısıyla büyüme performansını artıran grup, sos sektöründe de başarılı sonuçlar elde etti.

Sanayi varlıklarına beş yıl içinde yaklaşık 1 milyar Euro yatırım yapmayı öngören grup, yatırımların yüzde 60’ı ile süreçlerini iyileştirmeyi, sahip olduğu teknolojileri geliştirerek rekabet gücü ve sürdürülebilirliğini artırmayı hedefliyor. Planlanan yatırımın yüzde 40’ı ise inovasyon ve coğrafi yayılma çalışmaları için kullanılacak.

“Grubun benimsediği misyon ile ‘Geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz” diyen Barilla Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Guido Barilla, “Sürekli artan dünya nüfusunu gezegenimize zarar vermeden besleyebilmek, bu çağın en büyük zorluklarından birini teşkil ediyor. Her gün 8 binden fazla çalışanımızdan aldığımız destekle bu zorluğun üstesinden gelmeye hazırız” açıklamasını yaptı.

Barilla, finansal ve pazar sonuçlarının yanında, insanların, gezegenin ve toplumun esenliği başlıklarında ulaşılan sonuçları içeren “Sizin için iyi, Gezegen için iyi” başlıklı 2017 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu da yayınladı.

Geçtiğimiz yıl durum buğdayının yüzde 90’ını yerel kaynaklardan tedarik eden Barilla, beslenme profillerini iyileştirmek amacıyla soslardan unlu mamullere kadar 26 ürününü yeniden formüle etti.

2017’de daha dengeli beslenmeye katkıda bulunan ve tam buğday veya baklagiller içeren 10 yeni ürününü tüketicileri ile buluşturan Barilla, ‘Buğday Treni’ projesi ile yılda 1.100 ton sera gazından tasarruf ettiğini açıkladı.

Küresel gıda lideri, raporda, 2018-2020 ve 2020-2030 yılları için sürdürülebilirlik hedeflerini de duyurdu. 2020 yılına kadar Sürdürülebilir Tarım programına katılan çiftçi sayısı 5 binden 10 bine çıkartılması, ana hammaddelerin yüzde 100’ü Barilla Sürdürülebilir Tarım Koduna uygun olarak satın alınması planlanıyor. Şirket, 2020’de, 2010 yılına kıyasla karbon salınımı ve su tüketimini yüzde 30 azaltmayı, atık alanlarında ise sıfır atık amaçlıyor.

2030’a kadar bugün toplamın yüzde 8,4’ünü oluşturan tam buğday, lif ve protein açısından zengin ürünlerden oluşan ‘Sizin için daha İyi (Better for You)’ ürün kategorisini genişleterek toplam hacmin en az yüzde 30’ına ulaştırmayı planlayan Barilla Grubu, aynı süreçte geliştireceği ‘tek doz atıştırmalıklar ile bu tür ürünlerin yüzde 85’inin 150 kaloriden düşük olmasını sağlamayı hedefliyor.