Barilla ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde hazırlanan Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı’nda, sürdürülebilir makarnalık buğday üretiminin temelini oluşturan 10 altın kurala yer verildi.
Çalışmalarını “Sizin için iyi, Gezegen için iyi” misyonu ile sürdüren küresel gıda lideri Barilla, gıda sürdürülebilirliği alanında hayata geçirdiği Sürdürülebilir Tarım Projesi kapsamında Türkiye’deki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Barilla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (Bahri Dağdaş UTAE) iş birliğinde hazırlanan Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı’nı yayımladı.
Kitapta yer verilen pratik bilgilere kaynak olan araştırma çalışmaları, 2014 ile 2016 yılları arasında İç Anadolu Bölgesi’nde 5 farklı lokasyonda gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında aynı tarla koşullarına sahip olan seçili arazilerin yarısında geleneksel tarım teknikleri kullanılırken, diğer yarısında ise önerilen sürdürülebilir teknikler kullanıldı. İki yıl boyunca mazot, tohum, gübre gibi girdilerin miktarlarından tasarruf edilirken, verimin korunup; buna karşılık olarak çevreye verilen zararın ve karbon salımının azaldığı görüldü.
Bahri Dağdaş UTAE ve Barilla tarafından ortak yürütülen çalışma kapsamında elde edilen veriler ve daha önce yapılan araştırmalar neticesinde bölgede makarnalık buğday yetiştiriciliğinde uygulanması tavsiye edilen yöntemler test edilerek şekillendirildi ve kitaplaştırıldı.
Önümüzdeki günlerde Türkiye’deki çiftçiler, fikir önderleri, kişi ve kuruluşlara dağıtılacak kitapta yer verilen 10 altın kuralın makarnalık buğday yetiştiricileri arasında yaygınlaşması, ürün kalitesinin artırılması, çevreye zararlı etkilerin azaltılması, toprağın daha verimli ve uzun yıllar kullanılır hale getirilmesi açısından önem taşıyor.
Yetiştiricilik faaliyetlerinin nasıl planlanacağı ve optimize edileceği hakkında tavsiyelerin yer aldığı Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı’nda 10 altın kural; “Makarnalık buğdaya uygun ekoloji ve arazi seçimi, toprak işleme, münavebe, en uygun çeşidi kullanma, sertifikalı tohum kullanımı, doğru zamanda ekim yapmak, doğru miktarda tohum kullanma, uygun şekilde gübreleme yapma, yabancı otları kontrol altında tutma ve hastalıklarla mücadele etme” şeklinde sıralandı.
Kitapta ayrıca buğday çeşitleri arasında iklim istekleri bakımından farklılıklar, tarımda başarılı olmak için yapılması gerekenler, münavebede dikkat edilmesi gereken hususlar ile bitkisel üretimde verimliliği artıran tekniklere de yer verildi.
Barilla, Sürdürülebilir Tarım Projesi’ni uyguladığı ülkelerde hayata geçirdiği projelerle çiftçilerin üretim maliyetlerini yüzde 30 azaltmayı, üretim randımanını ise yüzde 20 oranında artırmayı başardı. Türkiye için hazırlanan kitapta da bu doğrultuda kilit bilgilere yer verildi. Sertifikalı tohum kullanımı, maliyet, verim ve kalite ilişkisi, erken ve geç ekim, gereğinden az veya fazla tohum kullanmanın doğuracağı sonuçlara detaylarıyla yer verilen kitapta, çiftçiler ile gübreleme, yabancı otların sebep olduğu ürün kayıpları, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konular da paylaşıldı.
Bugün çeşitli ülkelerde Barilla Sürdürülebilir Tarım Projesi kapsamında üretilen hammadde miktarı, grup tarafından satın alınan hammadde miktarının yüzde 80’ini meydana getiriyor. “Sürdürülebilir Tarım” projelerinin Türkiye uygulamasının bir parçası olan “Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı”, bu alanda yapılan çalışmaların ilk ayağını oluşturuyor. Konya çevresinde sürdürülebilir makarnalık buğday üretimi hakkında yapılan çalışmaların Trakya ayağı ise halen devam ediyor.