25
MAY
2018

Yemek kartlarında komisyon üst sınırı yüzde 6

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, uzun süredir beklenen yemek kartlarına ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdi. Yemek kartı hizmeti veren kuruluşların anlaşmalı perakende işletmelere uygulayacağı komisyon oranı yüzde 6’yı geçemeyecek.

22 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, yürürlükteki yönetmeliğe “Yemek Kartları” başlıklı yeni bir madde eklendi.

Söz konusu maddeye göre, yemek kartı hizmeti veren kuruluşlar, sözleşme yaptıkları özel ve kamu sektöründeki işverenlere, kendileri veya başka bir teşekkül üzerinden herhangi bir iskonto uygulayamayacak ve farklı adlar altında menfaat sağlayamayacak. İşverenler de bu kuruluşlardan iskonto ya da başka bir menfaat talep edemeyecek.

Yemek kartı hizmeti veren kuruluşların anlaşmalı olduğu perakende işletmelere uygulayacağı komisyon oranı yüzde 6’yı geçemeyecek. Kuruluşlar, perakende işletmelerden; sözleşmeyle belirlenen komisyon dışında, uygulama barındırma, kira, sarf malzemesi, işletim, teknik destek, bakım bedeli ve depozito gibi adlar altında herhangi bir bedel talep edemeyecek.

İşverenlerce yemek kartı hizmeti veren kuruluşlara ve bu kuruluşlarca anlaşmalı perakende işletmelere yapılan ödemelerin süresi 30 günü aşamayacak.

Ay sonu veya yıl sonu itibarıyla yemek kartında kalan bakiye, herhangi bir şart aranmaksızın bir sonraki aya veya yıla devredilecek.

Yemek kartı hizmeti sunmak isteyen kuruluşlar, faaliyete başlamadan önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirimde bulunacak. Halen bu hizmeti sunmakta olan kuruluşlar da, üç ay içinde bildirim yapacaklar.

Yemek kartı hizmeti veren kuruluşlar ile işverenler veya perakende işletmeler arasında düzenlenen sözleşmelerde, söz konusu maddeye aykırı hükümlerin bulunması halinde altı ay içinde bu düzenlemeye uygun hale getirilecek.

İTO Başkanı Avdagiç: Yemeğin lezzeti, lokantanın bereketi artacak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaklaşık 5 milyon çalışanın iş yeri dışında yedikleri yemeğin maliyetini artıran, lokantalara ciddi mali yük getiren yemek kartı komisyon oranlarına üst sınır getirilmesine ilişkin olarak, “Yemek kartında yeni düzenleme ile yemeğin lezzeti, lokantanın bereketi artacak” dedi.

Avdagiç’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yemek kartı ve benzeri sistemle servis veren yaklaşık 110 bin işletme var. Bu işletmelerin 40 bini İstanbul’da. Yemek kartı kullanan çalışan sayısı ise 5 milyonu buluyor.