Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün düzenlediği 2. Gastronomi Sempozyumu, akademisyenleri, ünlü şefleri ve sektör profesyonellerini buluşturdu.
“Gelenek ve Yenilik Çerçevesinde Türk Mutfağı” başlığıyla Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde düzenlenen 2. Gastronomi Sempozyumu bu yıl da uzman konukları ağırladı. Vedat Başaran’ın moderatörlüğünü yaptığı birinci oturumda Prof. Dr. Artun Ünsal, Doç. Dr. Özge Samancı, Yazar Mary Işın ve Gazeteci Aylin Tan’ın katılımıyla Türk ve Osmanlı mutfağının geçmişten günümüze taşınan lezzetleri, teknikleri ve sosyal etkileri konuşuldu.
İkinci oturumda ise Gastronom Tangör Tan, Çiya Sofrası Şefi Musa Dağdeviren, YUCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Feriye Lokantası Şefi Aydın Demir, geleneksel mutfak ile yerel mutfağın kavramsal farkını tartışarak, coğrafi işaretlemenin yerel ürünlerin korunmasındaki rolünü ve yerel ürünlerin Türk mutfağındaki modern uygulamalarını paylaştı.
“Geleneksel Türk Mutfak Ruhunun Çağdaş Yansımaları ve Türk Gastronomisinde Yeni Akımlar” başlıklı oturumu ise Sözen Organizasyon Genel Müdürü ve Food in Life Gastronomi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen yönetti. Oturuma; Spago Restoranı’nın Şefi Cihan Kıpçak, Basta! Restoran’ın Şefleri Kaan Sakarya ve Derin Arıbaş, Akali Restoranı’nın Şefi Çağlar Kıpçak ve Yeni Lokanta’nın Şefi Civan Er konuşmacı olarak katıldı.
Nicole Restoranı’nın Şefi Aylin Yazıcıoğlu’nun moderatörlüğü, Le Cordon Bleu İstanbul Yönetici Şefi Erich Ruppen, IWSA (International Wine & Spirits Academy) Müdür Yardımcısı Ayça Budak ve Vogue Türkiye Yemek Editörü Cemre Narin’in katılımıyla gerçekleşen etkinliğin son panelinde ise Türk mutfağının dünya gastronomisindeki potansiyeli tartışıldı.
Sempozyumda ayrıca Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı öğrencileri konuşmacılar ve basın için Türk mutfağı temalı özel bir öğle yemeği hazırladılar.
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Samancı, “Sempozyum aracılığıyla, öğrencilerimizi ve ilgili katılımcıları Türk gastronomi dünyasının önemli kanaat önderleriyle bir araya getirmek ve Türk mutfağının geçmişten günümüze öyküsünü dinledikten sonra, Türk Mutfağının ulusal ve uluslararası boyutta gastronomi dünyası için sahip olduğu zenginliği daha görünür sürdürülebilir kılmak için aşılması gereken sorunları gündeme getirmeyi amaçladık.” diye konuştu.