Yemek kartları konusunda yapılacak düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Tarafların uzlaştığı veya belirlediği, yakınlaştığı komisyon oranlarıyla yola devam edeceğiz. Ama iskonto olmayacak” diye konuştu.
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ni (TÜSİAD) ziyareti sonrasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, erken seçimin iş dünyasına pozitif anlamda yansıyacağını, ekonominin seçimlerden olumsuz etkilenmemesi için gereken tedbirleri de aldıklarını söyledi.
Yemek kartları düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine, Bakanlığın ilgili tarafları bir araya getirerek çalışmalarını tamamladığını ve kamuoyunun görüşüne açtığını hatırlatan Tüfenkci, “Farklı kesimlerden de görüşler almıştık. En son yeni bir düzenleme olduğu için ilgili bütün tarafları bir araya getirerek çalıştay düzenledik. Bu çalıştayın çıktılarına göre de son kararımızı verip Başbakanlığa göndereceğiz. Artık ona göre bir karar çıkacak” dedi.
Tüfenkci, “Yüzde kaç komisyon olacak?” şeklindeki soruya da “Çalıştayın sonuçlarını almadığım için bir rakam söylemem doğru olmaz. Raporlar elime geçip, tarafların uzlaştığı veya belirlediği, yakınlaştığı komisyon oranlarıyla yola devam edeceğiz. Ama iskonto olmayacak” karşılığını verdi.
Yemek kartı sektörüne yerli oyuncu
Bu arada Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yemek kartı sektöründe 200 bine yakın restorandan alınan komisyon oranlarının yüzde 15’e ulaştığını, vadenin de 60 güne kadar yükseldiğini hatırlattı. Arslan, bunun üzerine Türkiye’nin ilk yerli yemek kartını çıkarmak için PTT, BELBİM ve Turkcell arasında iş birliği anlaşması yapıldığını bildirdi.
Söz konusu şirketlerin katılımıyla yüzde 100 yerli sermayeyle yemek kartı şirketi kurulduğunu belirten Arslan, “Ortak girişimin en büyük hedefi, milli sermayeyle hayata geçirilen yemek kartının, sektörde kuralları belirleyen marka olarak Türkiye’ye hizmet etmesi” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk yerli yemek kartının aynı zamanda “İstanbulkart” özelliği taşıyacağını bildiren Arslan, kurulan ortak girişimle komisyon oranları ve vadelerde önemli düzenlemeler yapılacağını ifade etti. Arslan, böylece pazardaki dengelerin değiştirilerek, daha rekabetçi sektör yaratılmasını ve esnafın ihtiyacına çözüm bulunmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Çıkarılacak yemek kartıyla sadece esnafın değil, aynı zamanda son kullanıcı vatandaşların da günlük hayatlarını kolaylaştıracak bir hizmetin sunulacağını belirten Arslan, “İstanbullunun ulaşımda her şeyi olan İstanbulkart ile milli yemek kartı ortak bir paydada toplanarak vatandaşların günlük hayatının en önemli iki noktasına dokunacak.” dedi.