Gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiren Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak’ta açıldı. Müze, 81 ilin binlerce çeşit yerel yiyecek ve içeceklerini bir araya getirerek geçmişin tariflerini geleceğe taşıyor.
Türkiye’nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden en iyi cağ kebapçısına kadar lezzet durakları ve Türkiye’nin en özgün, kaliteli ve lezzetli yemeklerinin tadılabileceği 6 bin 600 metrekare alana sahip Türk Lezzet Müzesi’nde, coğrafyamızın lezzetleri modern ve hijyenik bir anlayış ile tek bir çatı altında bir araya geldi.
Türkiye’de ve hatta dünyada bir ilk olan Türk Lezzet Müzesi, 2017 yılından itibaren Türkiye’nin en önemli yemek kültürü yazarlarından Mehmet Yaşin’in Türk yemekleri ve özgün yerel malzemeler konusundaki engin bilgisi, yerel Türk lokantalarına yakınlığı ve Türk yemek kültürü tecrübesi ile geliştirildi.
Geleneksel olana göndermelerde bulunan çağdaş bir mimari tasarım ile yapılmış ortak alanları ABD+ Design Team’in sahibi İç Mimar Abdullah Burnaz’a ait olan Türk Lezzet Müzesi için iki yıl boyunca, 42 Maslak Pazarlama ve Satış Direktörü Zeynep Salman ve Tepe Emlak kiralama ekibi ile yürütülen araştırma ve planlama döneminin ardından 81 ilin en köklü ve en az çeyrek asırdır Türk lezzetlerine emek vermiş yöresel 600’den fazla lokanta markası tek tek ziyaret edilerek, fikir paylaşıldı.
Her yörenin kaliteli ve lezzet garantili ürünlerini satan mekanlar, bir sene boyunca aşçısından lezzetine, yemek aşkı ve heyecanından hijyen anlayışına kadar incelendi. Özenle seçilen bu lezzet markaları bir Lezzet Müzesi çatısı altında bir araya getirildi ve 42 Maslak’ta açıldı.
Yöresel ev yemekleri, kebaplar, baharatlar, peynirler, zeytinyağlılar ve hamur işleri de dahil olmak üzere geleneksel mutfağımızı oluşturan lezzetlerin tamamının merkezi olmayı amaçlayan Türk Lezzet Müzesi, Türk gastronomisi üzerine uluslararası bir algı oluşturmayı hedefliyor.
Türk Lezzet Müzesi’nde açılmış olan 19 lezzet durağı; Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekerleme-1777, Dede Bursa Kebapçısı-1905, Dondurmacci-doğal dondurmacı, Fer Bal-Ankara, Fıstıkzade-Gaziantep baklavacısı, Tahtakale Filibe Köfte-1993, Hacı Ahmet Malatya Sofrası-1942, Hayfene-1886-kuruyemiş baharat (Ucuzcular mısır çarşısı), Hünkar-1950-esnaf lokantası, Konya’dan Ustalar-etli ekmekçi, Lazika-çay,Mixim Gurme-büfe, Kuzucu Ali-Konya tandır kebap, Rosense-gül ürünleri, Sadabad Cağ Kebap-1972, Şirane-1871 Osmanlı Meyhanesi, Taksim Tarihi Bey Kurukahvecisi-1962, Tarihi Çinili Fırın Börekçisi-1959 ve Tarihi Bizim Künefeci-1949-Antakya.
Türk Lezzet Müzesi haftanın her günü sabah 10.00’dan gece 24.00’e kadar ziyaretçileri ağırlarken, Osmanlı meyhanesi ‘Şirane 1871’ ise her gece 02.00’ye kadar açık.
Müzede Mayıs ayında açılacak 11 yeni lezzet durağı ise şunlar:
Zengin bir Karadeniz, Ege ve çorba menüsü ile Varan Lezzet Durağı, Midye dolmacı ve Unkapanı pilavcısı Barakam, Adana kebabının Hasan Usta’sı Adanuna, 150 Türk peynir çeşidi ile Deli Dane Peynir, yine şarap ve zeytinyağında Türk çeşit ve lezzetlerini satışa sunacak Deli Dane Zeytinyağı ve Şarap, Antakya’nın en iyisi Anadolu Restaurant-1970, Mardin’in Cercis Murat Paşa Konağı’nın yaratıcısı şef Ebru Baybara’dan Zamarott-Göç Mutfağı, çilingir soframız Peyderpey, yurdun dört bir yanından gelen 90 çeşit gazoz ile Gazozcu, mantı ve çibörek çeşitleri ile ‘Makule Mantı ve Çibörek, ’ lahmacun, pide ve çiğ köftede meşhur ‘Fevkinde Lahmacun &Pide.
Dünyaca meşhur Türk/Osmanlı mutfağı şefi ve yazarı Vedat Başaran yönetimindeki Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi de Ağustos ayında açılacak.
Türk Lezzet Müzesi, Mutfak Atölyesi’nde düzenlenecek Türk ve uluslararası üst düzey aşçı seminerleri, lezzet yarışmaları ve Türk lezzetlerinin gelişimini sağlayacak yenilikçi eğitim programları ile doğru data ve etkin bir bilgi merkezi oluşturarak Türk Mutfağı’nın gelişimini desteklemeyi hedefliyor.