Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Global Gastroekonomi Zirvesi’nde, dünyanın dört bir yanından gelen gastronomi ve ekonomi liderleri ile vizyonerleri, “global ekonomik krizin panzehiri” olarak nitelendirilen sektörü, fırsatları ve kendi kalkınma formüllerini anlatacaklar.
Gastronomi, 2020’lerin dünyasında büyük bir ekonomik güce dönüşeceğinin sinyallerini verirken, adını ve tadını hiç bilmediğimiz küresel lezzetler restoran ve marketlere hızla girerken, yaratıcı ekonomide ön plana çıkan ülkeler dünya gastronomi haritasında yerlerini alıp markalaşırken Türk gastronomisi de atağa geçti.
Bu amaçla ilk adımı atan Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), 29 Mart’ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, gastronominin bir “endüstri” olarak doğacağı Global Gastroekonomi Zirvesi’ni düzenleyecek. Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteklediği zirvede uluslararası markalaşma ve ekonomik büyümenin sırları açıklanacak.
Gastronominin günümüzde, iç ve dış turizmin katma değeri yüksek çeşitlenmesini; ülke mutfağının gıda ürünlerinin katma değeri yüksek ihraç ürünlerine dönüşmesini; şehirlerin markalaşmasını ve gastro diplomasi olanaklarının doğmasını sağlayan bir sektöre dönüştüğünü belirten TURYİD Başkanı Kaya Demirer, sektörün aynı zamanda global ekonomik kriz için de bir “panzehir” olacağına dikkat çekti. Demirer, “Bizim gastronomi hikayemiz 29 Mart’ta yazılacak” dedi.
Global Gastroekonomi Zirvesi’ne Güney Kore, Japonya, Peru, Danimarka ve İspanya başta olmak üzere markalaşmış ülkelerin gastronomi ekonomisinin lider isimleri katılacak. Amaçlarından biri, gastronominin tıpkı marka ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kaynak yaratan yaratıcı bir endüstriye dönüşmesi sağlamak olan zirvenin açılış konuşmasını BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi yapacak.
Kaynak: Foodinlife