3. Turizm Şurası Sonuç Raporu’nda, turizmin gelişmesi için; temel bir yasa hazırlanması, bir çatı örgüt kurulması ve sektörü doğrudan etkileyen algı kampanyaları ile mücadele edecek bir “Risk Yönetimi Birimi” oluşturulması önerileri yer aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm sektörü temsilcileri, çözüm ortakları, akademisyenler, araştırma merkezleri ile sekiz bakanlıktan temsilcilerin katılımıyla 1-3 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenen 3. Turizm Şurası Sonuç Raporu yayımlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektöre yasal zemin oluşturan mevzuatın güncelliğini yitirdiğine işaret edilen raporda, Türk turizmi için, sektörün tüm sorun ve ihtiyaçlarını karşılayacak, çerçeve nitelikte bir “Turizm Temel Yasası” hazırlanması gerektiği, diğer alt düzenlemelerin de buna göre yapılmasının önemli olduğu kaydedildi.
Turizm sektöründe görev paylaşımında da, “Turizmi doğrudan ilgilendiren sorun ve konularda Kültür ve Turizm Bakanlığı tam yetkili, dolaylı ilgilendiren konularda (ulaşım, iletişim, çevre, eğlence, gıda ve haberleşme) ise kesinlikle karar paydaşı olmalıdır” önerisinde bulunulurken, ayrıca bakanlığın Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun üyesi olması gerektiği de vurgulandı.
Raporda, sektörün tüm paydaşlarını kapsayan bir çatı örgütü oluşturulması talebi dile getirilerek, “Söz konusu yapılanma, Türkiye turizmini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, turizmde ‘Türkiye’ markasını oluşturmak, imaj geliştirmek, Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısını artırmak, turizm gelirlerini yükseltmek, turizmi ekonominin verimli bir sektörü haline getirmek ve turizmde sürdürülebilir gelişme ilkelerinin yerleştirilmesi için ilgili paydaşlarla iş birliği yapmak üzere kurgulanmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Turizm teşviklerinin yatırımların ötesinde eğitim, pazarlama, istihdam, teknoloji alanlarında da yeniden düzenlenmesi gerektiği kaydedilen raporda, bu kapsamda Bakanlık bünyesinde “Yatırım Değerlendirme ve İzleme Kurulu” önerisinde bulunuldu.