ETÜDER üyesi Eczacıbaşı Profesyonel’in, “Sezona Merhaba” etkinliği, yaz sezonu öncesinde 300’ü aşkın turizm profesyonelini buluşturdu. Turizm sektörü ile ev dışı tüketim sektörünün birbirlerini beslediğini vurgulayan Eczacıbaşı Profesyonel Genel Müdürü Melike Koçoğlu, geçen yıl turizm sektörünün yükselişe geçmesi ile doğru orantılı olarak ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 20 büyüme kaydettiğini söyledi.
Eczacıbaşı Profesyonel, turizm sektörü yöneticileri ile bir araya gelerek yaz sezonunun açılışını yaptı. “Sezona Merhaba” etkinliğine, otellerin kat hizmetleri, mutfak ve çamaşırhaneden sorumlu yöneticileriyle sektör profesyonelleri katıldı. Bilgilendirici panellerin düzenlendiği etkinlikte, turizm sektörünün geleceğinin yanı sıra sektörün hijyen seviyesini artırmak için yapılması gerekenler konuşuldu.
2017 yılında Türkiye’ye 32,4 milyon turistin geldiği ve bir önceki yıla oranla yüzde 28’lik artış yaşandığının hatırlatıldığı etkinlikte, 2017 yılındaki büyümenin yarısı kadar büyüme olsa dahi, Türkiye’ye gelen turist sayısının 2018 yılında rekor kırabileceğine dikkat çekildi.
Eczacıbaşı Profesyonel Genel Müdürü Melike Koçoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan etkinlik, “Yeniden Güneşli Günlere Doğru Türkiye Turizmi” başlıklı panel ile devam etti. Koçoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Etem Hakan Duran, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir ve Skal International Antalya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Kuru konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmasında, turizm sektörünün ekonomik katkısının yanı sıra topluma sosyal katkı da sağladığını aktaran Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünü “barış içinde gelişen ve barışı geliştiren bir sektör” olarak tanımladı. Günay, “Turizm sektörü bizim bildiğimizden çok daha önemli, bu sektör gelecekteki dünyayı kuracak sektörlerin başında geliyor. Bu sektörde çalışan arkadaşlarımızın da sektörün gelişimine katkısı büyük. 2018 yılında, geçtiğimiz yıldan daha çok çalışırsak 2014 yılı rakamlarının üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Sektörde gerekli iyileşmeler sağlanırsa Türkiye olarak dünyada turizmde 5’inci olma hedefimize ulaşabiliriz” dedi.
Türkiye turizm sektörünün 2018 yılını ve gelecek yıllarını değerlendiren diğer panelistler de, Türkiye’nin turizm alanında büyük potansiyele sahip olduğunu, 2018 yılında gerçekleştirilecek çalışmalarla önce talebi artıracaklarını, sonraki yıllarda da talebi yükseltecek çalışmalar yapacaklarını vurguladılar.
“EDT ile turizm sektörü birbirlerini besliyor”
Etkinlikte konuşan Eczacıbaşı Profesyonel Genel Müdürü Melike Koçoğlu, ev dışı tüketim pazarındaki en önemli müşteri segmentlerinin başında otellerin bulunduğuna dikkat çekti. Turizm sektörü ile ev dışı tüketim sektörünün birbirlerini beslediğinin altını çizen Koçoğlu, geçen yıl turizm sektörünün yükselişe geçmesi ile doğru orantılı olarak ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 20 büyüme sergilediğini dile getirdi.
EDT pazarı büyüklüğünün yaklaşık 55 milyar TL olduğunu belirten Melike Koçoğlu, “Ülkemizde ev dışı tüketim oranları her yıl artış gösteriyor. TÜİK verilerine göre 2007 yılında hanelerin gıda harcamaları içinde ev dışı tüketimin payı yüzde 16 iken, 2017 yılında bu rakamın yüzde 25’e çıktığı görülüyor. Yine ülkemizde otel ve lokanta harcamaları 2007 yılında yüzde 4,5 oranındayken, 2017’de bu oranın yüzde 6,4’e yükseldiğini görüyoruz. Bir başka deyişle Türk halkının tüketim alışkanlıkları değişiyor ve bu durum da ev dışı tüketim pazarını besliyor” dedi.
2017 yılının Eczacıbaşı Profesyonel için çok başarılı geçtiğini belirten Koçoğlu, “Geçtiğimiz yıl şirket olarak pazarın üzerinde bir büyüme performansı sergiledik ve yılı hedeflerimizin üzerinde kapattık. Maratem ürünümüzle rekor kırarak satışlarını yüzde 50 oranında artırdık ve temizlik kimyasalları üretimimiz rekor kırdı. Eczacıbaşı Profesyonel olarak 2018 yılında yine rekor kırmayı ve daha da başarılı bir yıl geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Turizmde hijyenin önemi
Etkinlik kapsamında sektör profesyonellerine yönelik alanında uzman kişiler tarafından teknik seminerler de verildi. Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Besim Müftügil, “Profesyonel Mutfaklarda Hijyen Sırları”, Afyon Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asuman Pekyaman “Mutlu Misafirler için Kusursuz Odalar” başlıklarında seminer verirken, EP Akademi Danışmanı Müzeyyen Pamir de “Mükemmel Çamaşırhaneler Yolunda” başlığı altında, çamaşırhanelerin dünya standartlarına ulaşmak için atmaları gereken adımları açıkladı.
Sezona Merhaba etkinliği kapsamında “Başarıya Giden Yolda Yaşadıklarım” başlıklı bir konuşma yapan Dünya Bilardo Şampiyonu Semih Saygıner ise 33 yıllık kariyerinde yaşadıklarını aktardı, başarının istemek ve hayallerinin peşinde koşmakla birlikte geldiğini kaydetti.