01
MAR
2018

Devreden KDV mükelleflere iade edilecek

TBMM’ye sunulan Katma Değer Vergisi Kanunu değişikliği yasalaştığında, indirim yoluyla giderilemeyen ve sonraki döneme devreden KDV’nin mükellefe iade edilmesinin yolu açılacak. Mükelleflere KDV iadeleri üç ay içerisinde yapılamazsa, faiz ödenecek.

33 yıldır uygulanmakta olan KDV kanununda reform niteliğinde düzenlemeler geliyor.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklikler öngören Kanun Tasarısı, TBMM’ye sunuldu.

Yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemek; işletmeler üzerinde oluşan finansman yükünü ortadan kaldırmak; küçük ve orta ölçekli işletmelerin vergiye uyumunu kolaylaştırmak; kayıtlılığı teşvik etmek ve vergi uygulamalarında mükellef haklarını güçlendirmek amacıyla hazırlatan tasarı, 25 maddeden oluşuyor.

Tasarıda yer alan KDV Kanununda reform niteliğinde değişiklik öngören en önemli düzenleme ile indirim yoluyla giderilemeyen sonraki döneme devreden katma değer vergisinin mükellefe iade edilmesinin önü açılacak.

Halen işletmeler yaptıkları yatırımlar veya satın alımları nedeniyle yüklendikleri KDV’yi, eğer yeterli düzeyde tahsil ettikleri KDV yoksa, sonraki dönemlere devretmekte ve devletten iade talep edemiyorlar. Bu durum, birçok işletmenin bilançosunda yıllara yayılan devreden KDV stokunun oluşmasına neden oluyor.

Bir taraftan devreden KDV’leri olan, diğer yandan finansman ihtiyacı içindeki işletmelerin sorununun kalıcı şekilde çözümü için, devreden KDV’nin iade edilemeyeceği şeklindeki düzenleme yürürlükten kaldırılarak, devreden KDV’nin 12 ay içerisinde indirilememesi halinde mükellefe iadesi sağlanacak. Bu süre 3 aya kadar indirilebilecek.

2018 yılı sonuna kadar biriken ve sonraki dönemlere devreden KDV, Maliye Bakanlığı tarafından belirli bir program dahilinde iade edilmeye başlanacak. Bakanlık bütçe imkanlarını da gözeterek geçmiş yıllardan gelen devreden KDV’yi vergi incelemeleri yaparak iade etmeye başlayacak.

Tasarıya göre, işletme esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı, aylık KDV dahil hasılatları üzerinden alışları nedeniyle yüklendikleri KDV’nin tutarına bakmaksızın belirlenen bir oranda KDV beyanında bulunacaklar. Böylelikle küçük işletmeler daha kolay bir sistemle KDV yükümlülüklerini yerine getirecekler.

İşletme hesabı esasına göre defter tutan küçük işletmelere, aylık katma değer vergisi beyannamelerine göre tahakkuk eden vergiyi, normal vade tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödeme imkanı da getiriliyor.

Mevcut sistemde ihracat işlemlerinde sadece ihraç edilen malın bünyesine giren yüklenilen KDV iade edilebiliyor. Tasarı yasalaştığında, yüklenilen KDV dışında olan diğer KDV de iade edilebilecek.

Tasarıyla; Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine yönelik makina ve teçhizat alımlarına, Teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımlarına katma değer vergisi istisnası getirilirken, gümrüklü sahalarda verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri tam istisna kapsamına alınıyor.

Adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemi ile hayırseverler tarafından yaptırılarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethaneler, yaygın din eğitimi verilen tesisler, gençlik merkezleri, gençlik ve izcilik kamplarının inşa edilmesine ilişkin hayırseverlerce satın alınan mal ve hizmetler de katma değer vergisinden istisna tutulacak.

Sağlık turizmini teşvik etmek amacıyla yabancılara Türkiye’de sunulan sağlık hizmetleri için KDV istisnası getirilirken, sağlık hizmetleri dışındaki diğer hizmetler Katma Değer Vergisine tabi olmaya devam edecek.

Özel okullar ile üniversitelerin verdiği bedelsiz eğitim öğretim hizmetleri; Özel öğrenci yurtları tarafından verilen bedelsiz yurt hizmetleri; Kanunların zorunlu kıldığı bedelsiz mal teslimleri ve hizmet ifaları; Kamu kurumlarına yapılan bedelsiz mal teslimleri ve hizmet ifaları;    Gıda bankalarına yapılan bedelsiz çeşitli malzeme teslimleri; Kanunda sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına yapacakları bedelsiz teslimlere ilişkin, diplomatik temsilcilikler ile yabancı hayır kurumlarına yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV, gider yazılmak yerine indirim ve iadeye konu edilebilecek.

Birbiriyle %50 ve daha fazla ortaklık ilişkisi olan şirketler ile kamu kurumlarına ait iktisadi işletmeler için birleştirilmiş KDV beyannamesi verme imkanı getiriliyor.

İkinci el araç veya taşınmaz ticareti ile iştigal edenlerin, mükellef olmayanlardan aldıkları ve vasfında önemli bir değişiklik yapmadan sattıkları araç veya taşınmazların tesliminde KDV matrahı, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak belirleniyor.

Mükelleflerin KDV iadelerini üç ay içerisinde alabilmelerine, aksi takdirde kendilerine faiz ödenmesine imkan sağlanıyor.