23
ŞUB
2018

Gıda israfına karşı otellerde “Her şey dahil” konseptine son çağrısı!

Türkiye’de gıda israfının önemli kısmının her şey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığını kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Araştırmalara göre her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde lokantaların beş katı kadar gıda israfı yapılıyor. Gıda israfının önüne geçmek için her şey dahil sisteme de bir düzenleme getirilmeli” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan tüm uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen Türkiye’de gıda israfının önüne geçilemediğini, bir yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını söyledi. Palandöken, “Sadece yıllık 214 milyar liramız değil, aynı zamanda alın terimiz, servetimiz, dahası geleceğimiz heba oluyor. Gıda israfını sıfıra indirmek için okul sıralarından başlayarak ülke genelinde kampanyalar yapılmalı ve kamu spotları oluşturulmalı” diye konuştu.

İsrafla mücadele seferberliğine her kesimin destek vermesi gerektiğini vurgulayan Bendevi Palandöken, Türkiye’de israfın büyük bir kısmının her şey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığına dikkat çekti.

Palandöken, “Araştırmalara göre her şey dahil sistemi ile çalışan otellerde lokantaların beş katı kadar gıda israfı yapılıyor. Sabah, öğle ve akşam sunulan açık büfelerde turistler her yiyecekten tatmak için tabakları dolduruyor. Ancak alınanların hepsi yenmediği için yiyeceklerin yarısı çöpe dökülüyor. Her şey dahil sistemi, bizim kültürümüze ve geleneklerimize uygun değil. Gıda israfının önüne geçmek için her şey dahil sisteme de bir düzenleme getirilmeli” ifadelerini kullandı.