Her yıl Mayıs ayında düzenlenen Gıda Güvenliği Kongresi’nin dördüncüsü, 14-15 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirildi. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği ve g2M Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, kongrede “Ev Dışı Tüketim Tedarik Zincirinde Gıda Güvenliği” başlıklı bir sunum yaptı.
Gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan Uluslararası Gıda Koruma Birliği (IAFP-International Association for Food Protection) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde, Gıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kongreye, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile birlikte 29 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Yerli-yabancı 700’e yakın katılımla toplanan kongrede, 41 uzman sunumu ve konuşmalarıyla yer aldı.
Kongrede, birincil üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda gıda güvenliği konularının yanı sıra; tedarik zincirinde gıda güvenliği, risk iletişimi, gıda güvenliği ve halk sağlığı, gıda güvenliği 2023 konuları ele alındı. Kongrede, bu konuların yanı sıra çevre ve gıda güvenliği, afetlerde gıda güvenliği ve biyoterörizm gibi konular da masaya yatırıldı.
Kongrede, birincil üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda gıda güvenliği konularının yanı sıra; tedarik zincirinde gıda güvenliği, risk iletişimi, gıda güvenliği ve halk sağlığı, gıda güvenliği 2023 konuları ele alındı. Kongrede, bu konuların yanı sıra çevre ve gıda güvenliği, afetlerde gıda güvenliği ve biyoterörizm gibi konular da masaya yatırıldı. Tüketim Tedarik Zincirinde Gıda Güvenliği” başlıklı sunumunda, ETÜDER’in kuruluş amacı, hedefleri, faaliyet ve etkinlikleri ile EDT Tedarik Zinciri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. ETÜDER’in katkısıyla müşterinin kapısına kadar standart hizmet sunan firmalardan oluşan “Ev Dışı Tüketim” Sektörü’nün oluştuğunun altını çizen Şahinöz, portföydeki ürünlerin kalite ve standartlarının hem üretici hem dağıtıcılar tarafından garanti altına alındığını söyledi. Şahinöz, ETÜDER GEM Projesi ile dernek üyeleri ve EDT tedarikçilerinin farklılığını ortaya çıkarmak, sürekli gelişim ve standardizasyonu sağlamanın amaçlandığını kaydetti.
EDT noktalarının tespit edilmesi projesi ile müşterilerini daha iyi tanımak ve pazarı tanımlamayı amaçladıklarını belirten ETÜDER Başkanı Şahinöz, 7 büyük ilde 100 binden fazla noktanın bilgilerinin haritalara işleneceğini söyledi. 28-31 Mart 2013 tarihlerinde düzenlenen EDT Expo 2013’ün sektörün buluşma noktası haline geldiğini de vurgulayan Şahinöz, 95 katılımcı ile toplam 16 etkinliğin gerçekleştirildiği fuarı 28 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisini verdi. Şahinöz, ETÜDER olarak EDT Sektörü’nü geliştirmeye yönelik tüm çalışmalarda; resmi kuruluşlar, akademik kurumlar, STK’lar ve sektör profesyonelleriyle ortak hareket etmek istediklerinin de altını çizdi.