ETÜDER ve IPSOS ortaklığında 2014 yılının başında kurulan Foodservice Monitor / Ev Dışı Tüketim Paneli araştırmasına göre Ev Dışı Tüketim Sektörü, 2015’in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 7 büyük ilde %7 oranında büyüme gerçekleştirdi.
2015, Türkiye için öncesi ve sonrasındaki etkileriyle genel seçim yılı oldu. 7 Haziran’da gerçekleşen genel seçimin ardından yeni bir seçim dönemi daha bizleri bekliyor. Bu süreç içinde seçim ve seçim sonrası hükümet için koalisyon senaryoları ekonominin gidişatını da önemli ölçüde etkiledi. Dolar ve avronun tarihi zirveye yükselişi; gayri safi milli hasılayı etkilediği gibi kişi başı harcamaları da etkiledi.
Bunun yanı sıra Ortadoğu ülkelerinin yaşadığı sıkıntıların ülkemize de yansımaları oldu. Sınır kapılarının açılmasıyla beraber ülke genelinde başta sınır bölgesi ve İstanbul olmak üzere birçok ilde Suriyeli sığınmacı sayısı arttı. Suriyelilerin ekonomik alandaki etkilerine genel olarak bakıldığında, risk ve fırsatların iç içe geçtiği bir tablo söz konusu. Suriyelilerin genelde Türkiye ekonomisine özelde ise yerel ekonomiye belli açılardan katkı sunduğu söylenebilir. (Kaynak; TESEV, Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’ye Etkileri Raporu)
Tüm bunlara rağmen, Hızlı Tüketim Ürünleri sektöründe hane tüketiminin geçen yıla oranla gerçekleştirdiği büyümenin yanında, ETÜDER ve IPSOS ortaklığında 2014 yılının başında kurulan Foodservice Monitor / Ev Dışı Tüketim Paneli araştırmasına göre Ev Dışı Tüketim Sektörü de 2015’in ikinci çeyreğinde, 7 büyük ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla) geçen yılın aynı dönemine göre %7 oranında büyüme gerçekleştirdi. Panel’in belirlemelerine göre;
-İller bazında bakıldığında, Ev Dışı Tüketim Sektörü İstanbul ve Ankara illerinde düşüş gösterirken, yazlık bölgeler olan Muğla, Antalya ve İzmir’de geçen yıla göre arttı.
-Kategorilerdeki büyüme özellikle alkolsüz içecekler ve temizlik & kağıt ürünlerinde görüldü.
Temizlik ve kağıt ürünleri büyümesi, diğer kategorilerin ortalamasının 7 puan üzerinde gerçekleşti.
Alkolsüz içecekler ise geçen yılın ikinci çeyreğine göre ev dışı tüketim noktalarında %10 oranında artış gösterdi.
Soğuk içecekler, sıcak içeceklere oranla daha fazla büyüdü.
Gıda kategorisi yine geçen yıla kıyasla bu yılın ikinci çeyreğinde %9 oranında büyüme gerçekleştirdi.
Gıdada en fazla büyüme gösteren kategoriler Hazır Gıdalar ve Dondurulmuş Ürünler oldu. Alkollü içecekler ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yalnızca %2 oranında büyüme göstererek, Ev Dışı Tüketim sektör büyümesinin altında kaldı. Ramazan ayı alkollü içeceklerdeki büyüme etkisini yavaşlattı.
Ev Dışı Tüketim ürünlerine alkollü içecekler hariç bakıldığında ise;
Gıda, içecekler ve temizlik&kağıt ürünlerinin Ev Dışı Tüketim’de en fazla büyüme gösterdiği kanallar oteller, büfe/kiosk kanalı ve içinde bar/pub, gece klubu, beach club bulunduran eğlence kanalı oldu. Ancak turizm sektöründeki durağan tablo nedeniyle; otel harcamalarının yılın 3. çeyreğinde azalması ve hızlı tüketim ürünleri alımlarının otel kanalında düşmesi bekleniyor.
ETÜDER ve IPSOS ortaklığında 2014 yılının başında kurulan Foodservice Monitor / Ev Dışı Tüketim Paneli, Ev Dışı Tüketim sektöründe hızlı tüketim ürünleri kategorilerinin Ev Dışı Tüketim noktalarındaki performansını İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla’dan oluşan 7 büyük ilde ölçümlüyor. 2014 yılının başından beri 3 aylık dönemlerde 2.700 Ev Dışı Tüketim noktasına yapılan yıllık 10.800 ziyaret ile toplanan verileri düzenli olarak raporlayan Foodservice Monitor kapsamında, söz konusu 7 ildeki Ev Dışı Tüketim noktalarını (konaklama yerleri, alkollü ve alkolsüz restoranlar, alkollü ve alkolsüz kafeler, meyhaneler, pastaneler, fastfood vb.) temsilen seçilen örneklem dahilinde gıda, alkollü-alkolsüz içecekler ve temizlik & kağıt ürünleri kategorilerinin hem tüketimleri ölçümleniyor, hem ürün bulunurlukları takip ediliyor, hem de ürünlerin ve markaların tüketim payları izleniyor. Böylece, hızlı tüketim ürünleri markalarının Ev Dışı Tüketim pazarındaki büyüklüğü ve kanallar bazında performansının takibi Foodservice Monitor ile sağlanabiliyor.