25
OCA
2019

Edirne’de Aysan Yağları ve dev tavayla rekor denemesi!

Uluslararası Bando ve Tava Ciğer Festivali kapsamında yaptırılan Guinness rekorlar kitabı için başvurulan dev tavada pişen ciğerler halka ikram edilirken, festivale damgasını vurdu.

8. kez gerçekleştirilen Bando ve Ciğer Festivali’ne 2 tonluk dev ciğer tavasında pişirilirken festivalde halk büyük ilgisini gösterdi. Dev tava için Edirne’ye gelen Guinness Türkiye yetkilileri, gerekli ölçümlerini yaptı. Ayı zamanda kamera kaydı yapan yetkililer, 7 metre 4 santimetre uzunluğunda, 80 santimetre derinliğinde, 2 tonluk tava vinçle, 12 ton odun 3 ton kömürün yanmasından elde edilen ateşin üzerine konmasını da görüntüledi.

Rekor için Soyyiğit’in ürettiği Aysan Yağları kullanıldı

Edirne’deki tava ciğer ustalarının festivalde Belediye Başkanı Recep Gürkan için hazırladığı kep ve önlüğü ustalar adına Niyazi Yavuz taktı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başta ve daha sonra ciğer ustalarının tenekelerle döktüğü yağ’ın kızması için tavanın sıcaklığı 180 derecede ciğer pişirildi. Rekor denemesinde, Soyyiğit’in ürettiği Aysan Yağları kullanıldı.

Recep Gürkan dev tavada pişen ciğerin tadına baktı. Guinness Rekorları Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural ve Guinness yetkililerine ikram edildi. Kural vejetaryen olduğu için ciğerin tadına bakamadığını ifade etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ulusal bando ve ciğer festivalinin Guinness rekoru denemesiyle uluslararası boyut kazandığını söyledi. Edirne’nin festivaller kenti olduğunu ve çok sayıda ziyaretçi aldığını belirten Gürkan, “Guinness denememiz için bize yardımcı olan herkese teşekkür ederiz. Her şey Edirne için. Tava ciğer ustalarımız da dev tavanın hazırlanmasında çalışanlar da çok emek harcadılar. Edirnemizin tava ciğerini dev tavamızda pişirdik, hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Rekor büyüklükteki tavada 600 kilogram ciğer pişirildiğini kaydeden Gürkan, Guinness Rekorlar Kitabına kaydolduktan sonra dev tavanın turizm destinasyonu için sergileneceğini sözlerine ekledi.

Edirne’yi marka bir il yapacak

Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, “Ben de gerçekten Edirne’ye aşığım,  emeği geçen herkesi başta Belediye Başkanı olmak üzere kutluyorum.  Bu etkinlikler gerçekten Edirne’yi marka bir il yapacak, kültür ve sanat festivallerinin başkenti yapacak. Herkesi kutluyorum, çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Pişirilen ciğer hayır kurumlarına dağıtılacak

Guinness Rekorları Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural da dev tavanın başarıyla amacına ulaştığını belirtti. Tavanın rekorlar kitabına alınma çalışmaları için Edirne’de on günlük çalışma yapacaklarını aktaran Kural, pişirilen ciğerin hayır kurumlarına dağıtılacağını kaydetti.