03
OCA
2019

Kantinlere “Okul Gıdası” logosu, gıdalara trafik ışığı etiketlemesi!

Ev dışı tüketimin önemli noktalarından okul kantinlerinde, hazır ambalajlı gıdalar için Okul Gıdası logosu uygulaması geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren Okul Gıdası logosu olmayan gıdalar kantinlerde satılamayacak.

Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İş Birliği Protokolü Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın katılımıyla 2 Ocak’ta Ankara’da imzalandı.

Sağlık Bakanlığında düzenlenen imza töreninde konuşan Tarım ve Orman ve Bakanı Bekir Pakdemirli, “2010 yılında başlatılan Beslenme Dostu Okul Programıyla okullarımızın birçoğu beyaz bayrak sahibi oldu. 2013 yılında da Bakanlığımız okul kantinlerine dair özel hijyen kurallarını çıkardı. Okul kantinlerinde çalışan bütün personelimize eğitim verdik. Bu protokol sayesinde 3 bakanlığımızın denetimi ve gözetimi olacak. Bundan sonra denetim sadece kantinde değil, üretim yerinde başlıyor olacak” dedi.

Ailelere “Biz okulda siz de evde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırırsak, gelecek nesilleri garanti altına almış oluruz” diye seslenen Pakdemirli, “Okul gıdası logosuyla enerji yoğunluğu yüksek ürünlerin tüketimini engelleyeceğiz, obeziteye karşı savaş açacağız. Geleceğimizin garantisi çocuklarımıza erken yaşta iyi beslenme alışkanlıkları kazandırmış olacağız. İyi beslenme alışkanlığına satışa uygun gıdaları diğer ürünlerden ayırmayı hedefliyoruz” dedi.

Gıda üreticilerini de bu konuda teşvik etmek istediğini vurgulayan Pakdemirli, “17 milyonu aşkın öğrencimiz var. Bu aslında çok büyük bir pazar. Değerli üreticilerimiz okul gıdası uygulamasına uygun ürünleri hızlı şekilde üretirlerse, kendileri için de önemli bir kazanç kapısı olur” ifadelerini kullandı.

“Okul gıdası uygulamayla 17 milyonu aşan öğrencinin gıdasının sağlığını eğitimini ve güvenliğini kontrol altına almış oluyoruz” diyen Pakdemirli, “Uygulamaya bugünden itibaren geçiyoruz. 2019-2020 öğretim yılından itibaren okul gıdası logosu olmayan ürünlerin okul kantinlerinde satışına izin verilmeyecek. Logosuz ürünler okul kantinlerinde satılamayacak” diye konuştu.

Sağlıklı gıda için trafik ışığı etiketlemesi

Sağlıklı gıda tüketimi farkındalığını artırmak anlamında trafik ışıkları uygulamasına da geçileceğini bildiren Tarım ve Orman Bakanı, “Trafik ışıkları gibi, üzerinde sarı, kırmızı, yeşil renkleri olan gıda uygulamasına yakın bir zamanda yönetmelik değişikliğiyle geçiyor olacağız. Kırmızıyı gören vatandaşlarımız, daha sağlıklı ürünlere doğru yönlendirilecek. 80 milyon vatandaşımıza daha sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak ana hedeflerimizden bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Okul Gıdası Logosu

Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İşbirliği Protokolünün uygulanmasında Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği yapacak.

Okullardaki yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışı yapılacak gıdalar ve bu gıdalara ilişkin kriterler, Sağlık Bakanlığı “Bilim Kurulu” önerileri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Okulda satışı yapılabilecek yiyecek ve içeceklere ilişkin talep ve öneriler, Tarım ve Orman Bakanlığı başkanlığında üç Bakanlığın ikişer temsilcisinden oluşan komisyonca alınacak. Komisyon yılda en az bir kez toplanacak.

Resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışı yapılacak olan hazır ambalajlı gıdalar üzerinde okul gıdası logosu uygulaması, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında başlayacak.

Uygulama için gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile de işbirliği yapacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından protokol kapsamında satışa sunulan gıdaların kontrol ve denetimleri yapılacak, belirlenen kriterlere aykırı faaliyette bulunan gıda işletmeleri ve uygunsuzluk gerekçeleri Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecek.

Protokol üç yıl süreyle geçerli olacak.