26
ARA
2018

Hizmet sektörü işsizlerin gözdesi!

Eylül ayı işgücü istatistikleri, istihdamda hizmet sektörü ile sanayi sektörünün payının arttığını gösterdi. Özellikle hizmet sektörü son birkaç yılda en önemli istihdam kaynağı durumunda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan İşgücü İstatistiklerine göre; Eylül ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puan, bu yılın bir önceki dönemine göre de 0,3 puanlık artışla yüzde 11,4 oldu. Aynı dönemde işsiz sayısı 3 milyon 749 bin kişi olurken, tarım sektöründe çalışan sayısı 264 bin kişi azaldı, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 531 bin kişi arttı. Genç nüfusta işsizlik oranı 1.6 puanlık artış ile yüzde 21,6’ya yükseldi.

TÜİK’in açıkladığı işgücü verilerini değerlendiren Eleman.net Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Duyarlar, işsizlik oranı ve işsiz sayısı konusunda gelecek için öngörülerini de paylaştı.

“Mevsimsel etkiler ve yılın son çeyreğinde döviz kurlarındaki hareketlilik nedeni ile önümüzdeki 3 ayda açıklanacak olan işsizlik rakamlarında da doğal olarak bir artış olacağını söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz Aralık ayındaki ekonomik iyileşmelerin 2019 yılının ilk çeyreğine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.

Açıklanan rakamlara baktığımızda hizmet ve sanayi sektörlerinin istihdamdaki payının artarak devam ettiğini görüyoruz. Özellikle hizmet sektörü son birkaç yılda en önemli istihdam kaynağı durumunda.

Eylül 2018 rakamlarına göre gençlerin işsizlik oranı yüzde 21,6 oldu. Bu çok önemli bir oran. Gençlerimiz mezun oluyorlar ama kendilerine uygun bir iş alanı veya iş bulamıyorlar. Bu noktada mesleki eğitimlere verilen önemin arttırılması daha doğru olacaktır.”