26
ARA
2018

Asgari ücret arttı, iş dünyasına istihdam teşvikleri müjdesi geldi!

2019 yılı için asgari ücretin yüzde 26 artışla 2 bin 20 TL’ye yükseltildiği gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan vatandaşa elektrik ve doğalgazda indirim, iş dünyasına istihdam teşviklerine devam müjdesi geldi. Asgari ücretteki artışı olumlu karşılayan iş dünyası temsilcileri, asgari ücret prim desteğinin yeniden düzenlenmesini istiyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü ve son toplantısını 25 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası işçi ve işveren temsilcileriyle kameralar karşısına geçen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretin 2019 yılında yüzde 26,05 artış ile net 2 bin 20 TL, brüt 2 bin 558 TL olarak uygulanacağını açıkladı. Selçuk, “2019 yılında net asgari ücreti oy birliği ile belirledik” dedi.

İş dünyasına istihdam teşviklerine devam müjdesi!

Aynı gün AK Parti TBMM Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşa elektrik ve doğalgazda 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yüzde 10 indirim yapılacağı, iş dünyasına da istihdam teşviklerinin yeni yılda da devam edeceği müjdesini verdi.

Asgari ücret, elektrik ve doğalgaz indirimleri ile istihdam teşvikleri konusunda, twitter hesabından bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise “2018 yılında ekonomide yakaladığımız güçlü performansı, vatandaşlarımıza verdiğimiz müjdelerle taçlandırıyoruz. Asgari ücret zammı, enerji indirimleri ve istihdam destekleri ülkemize, milletimize, ekonomimize hayırlı uğurlu olsun” mesajını verdi.

 

İş dünyasından açıklamalar

Asgari ücretteki artışı genel olarak olumlu karşılayan iş dünyasından yeni talepler de geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılında 12 ay boyunca verileceğini açıkladığı asgari ücrette prim desteğinin güncellenmesini istedi. Avdagiç, “Asgari ücret prim desteği devreye alınırken, 100 TL olan destek tutarının günümüz şartlarına göre yeniden belirlenmesi ve bu teşvikin tüm çalışanlara uygulanması çok yararlı olacaktır” dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, işverene ilave 620 TL maliyet getiren yeni asgari ücretin istihdam kaybı ya da kayıt dışı ekonomide artışa neden olmaması adına desteklerin sürmesi gerektiğini kaydetti.