02
ŞUB
2018

Türkiye’nin Mesleki Yeterlilik Belgeli ilk baristaları Antalya’da

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde mesleki sertifikasyon yapmak amacıyla kurulan Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’nin (MESEM) sınavında başarılı olan Türkiye’nin ilk Belgeli Baristalarına ve ATSO MESEM’in ilk belgeli aşçılarına sertifikaları törenle verildi.

Törende konuşan yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, 2013’te faaliyete geçen ATSO MESEM ile Türkiye’de ilk mesleki sertifikasyon yapan oda olduklarını söyledi.

Bugüne kadar birçok farklı meslek dalında mesleki yeterlilik kriterlerini Türkiye Mesleki Yeterlilik Sistemine kazandırdıklarını kaydeden Çetin, “Farklı meslek dallarında yaptığımız sınavlar sonucunda servis görevlisi, bar görevlisi, servis yöneticisi mesleklerinde Türkiye’nin ilk mesleki yeterlilik belgelerini verdik. Bu çalışmalarımızı aşçı ve kahve bar görevlisi (barista) meslek dalları ile sürdürdük. Bugün belge alan Barista arkadaşlarımız Türkiye’nin ilk mesleki yeterlilik belgeli elemanları olacaklar. Aşçılarımız da Türkiye’de bu belgeye sahip ikinci ve üçüncü arkadaşlarımız olacaktır. Arkadaşlarımız uluslararası geçerliliğe sahip akredite mesleki yeterlilik belgeleri ile yurtdışında da çalışma imkanı elde edebilecekler” dedi.

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarının başında işsizliğin geldiğine vurgu yapan Davut Çetin,” İşsizlik sorununun altında yatan temel sebeplerden bir tanesi mesleksizlik sorunudur. Bugün gençlerin önemli kısmı aldıkları eğitimden memnun değiller ve çağın, iş dünyasının gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip olduklarını da düşünmüyorlar. İş dünyamızın temsilcileri de nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadığını dile getiriyor. İşveren ile çalışan arasında bir bağ kurmamız gerekiyor. Mesleki sertifikasyon sistemi, çalışan arkadaşlarımıza mesleki bilgi düzeylerini belgelendirme, işverene de bu belgeye bakarak kendi ihtiyaçlarına uygun personeli istihdam etme imkanı sağlıyor.” diye konuştu.

Mesleki sertifikasyon belgesinin yavaş yavaş bütün sektörlerde aranmaya başlandığını, özellikle tehlikeli mesleklerde bir zorunluluk haline geldiğini bildiren Çetin, “Mesleki Yeterlilik Belgelerinin turizm sektöründe zorunlu olması ’3. Turizm Şurası’nda önerildi ve bu konuda çalışmalar başladı. Dünya çapında tesislerimizin, dünya çapında mesleki yeterliliğe sahip elemanlarla desteklenmesi, turizmden elde ettiğimiz katma değeri de yukarılara taşıyacaktır. Antalya’nın gastronomisi ile de fark yaratması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bu farkı “mesleki bilgi birikimi belgeli” aşçılarımız, baristalarımız ile yaratabiliriz. Antalya’yı, tüm Anadolu’daki gastronomi zenginliğini sunacak bir vitrin haline çevirebiliriz” ifadelerini kullandı.