26
OCA
2018

Tüketici ve sektörel güvende 2018’e hızlı başlangıç!

Tüketici güven endeksi ile hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güveni yansıtan sektörel güven endeksleri, 2018 yılına yüksek oranlı artışlarla başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi; tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimlerini yansıtıyor.

Aralık 2017’de 65,1 puan olan tüketici güven endeksi, 2018 yılı Ocak ayında %11,1 oranında arttı ve 72,3 seviyesinde oluştu.

Sektörel güven endeksleri de 2018 yılına iyi bir başlangıç yaptı. 0-200 aralığında değer alabilen endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2017 Aralık ayında 96,2 iken, 2018 Ocak ayında %6 oranında artarak 102 puanla iyimserlik sınırının üzerine çıktı. Endeksteki artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %8,5, %9,8 ve %0,6 arttı.

Hizmet sektörü gibi iyimserlik sınırı olan 100 puanın üzerine çıkan bir diğer sektör, perakende ticaret sektörü oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, Ocak ayında Aralık 2017’ye göre %5,6 oranında artarak 106,2 değerine yükseldi. Endeksteki yükseliş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını, “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Sektörde bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %8,9, %0,2 ve %7,8 arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi Aralık 2017’de 81,6 iken, 2018 Ocak ayında %6,7 oranında artarak 87 değerine yükseldi. Halen 100 puan olan iyimserlik sınırının altında seyreden endeksteki artış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Sektörde bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %15,9 ve %0,4 arttı.