10
OCA
2018

Dışarda yemeğe kişi başına ortalama 30 TL harcıyoruz

Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na göre, dışarda yemek yiyenlerin oranı %65 iken, dışarda yemeğe kişi başına ortalama 30 TL harcıyoruz. Dışarda en fazla yenilen yiyecek ise döner.

Metro Toptancı Market’in Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi işbirliğiyle yürüttüğü Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’nın ilk ayağının sonuçları açıklandı. Araştırmanın ilk ayağı, 9 – 10 Aralık 2017 tarihlerinde 31 ilde, 2 bin 713 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Metro Toptan Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ile araştırma sonuçlarını açıklayan Konda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Bekir Ağırdır, “Türkiye’de sadece yeme-içme de değil, genel olarak her konuda aile hayatın öznesi. Bunu hemen her araştırmada görüyoruz. Bireyselleşme Türkiye’de son derece düşük, ağırlıklı olarak hayatın öznesi aile ve hayat tarzı ne olursa olsun akşam yemeği ailenin bir araya geldiği bir şey” dedi.

Türkiye’nin yeme içme alışkanlıklarına dair detaylı veriler sunan araştırmaya göre, Türkiye genelinde evlerde en çok çorba, makarna ve pilav pişiyor. En çok sevilen yemekler ise  sırasıyla et, dolma ve kuru fasulye.

Türk insanlarının %40’a yakını öğle yemeğini dışarıda yerken, %95’i ise akşam yemeğini, evde, sofraya ailesi ile birlikte oturarak yemeyi tercih ediyor. Türkiye’de yer sofrasında yemek yiyenlerin oranı da %42.

En düşük gelirliler haftada bir kez et yiyebiliyorlar. Yüksek gelirli olanlar ise haftada iki kez et yiyorlar.

Kahvaltıda en çok sucuk ve pastırma aranırken, gelir seviyesi ne olursa olsun bir haftada en çok meyve yeniyor. Tercih edilen gıda sıralamasında meyveyi sebze, pilav, makarna, tavuk ve et takip ediyor. En az sıklıkta tüketilen gıda balık. Ancak balık miktarı (gram olarak) et ve tavuğu geride bırakıyor.

Türkiye insanı dışarıda yemek yediğinde kişi başına ortalama 30 lira harcıyor. Dışarda yemek yiyenlerin oranı %65 olarak belirlenirken, dışarda en fazla yenilen yiyecek ise döner.

Sağlıklı yaşam trendinin yeme içme alışkanlıklarında bariz bir şekilde hissedildiği görünüyor. “Eskisine göre azaltılan” şeylerde %39 ile şeker başı çekerken, onu %35 ile tuz, %21 ile yağ, %19 ile kızartma, %17 ile ekmek ve %14 ile un takip ediyor.

Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkma vizyonuyla hayata geçirilen araştırmanın ikinci adımında hanelerde birebir gözlemler gerçekleştirilecek. Üçüncü adımda ise araştırma, bir üniversite işbirliğiyle, Metro öncülüğünde daha ileriye taşınacak.