17
OCA
2019

Mutfak Dostları Derneği’nden İstanbul Balıkları etkinliği

Türkiye’nin gastronomi alanındaki en köklü sivil toplum kuruluşu Mutfak Dostları Derneği organizasyonuyla düzenlenen Dünden Bugüne İstanbul’un Balıkları etkinliği, 12 Ocak akşamı Kalyon Otel’de gerçekleşti.

İstanbul’un yitirdiğimiz sucul zenginliği ve Boğaz’ın kaybolan balık türlerinin İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve gazeteci Ahmet Örs’ün sunumlarıyla aktarıldığı etkinlikte, İstanbul balıkları konseptli yemek büyük beğeni topladı.

İstanbul’un balık zenginliğini yitirdiği bir dönemden geçtiğimizi belirten Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Kakınç, “İstanbul’da Ocak, yakalanan balıkların en lezzetli olduğu aydı. Ancak ne yazık ki bugün balık çeşitlerimizin çoğunu bilinçsizlik nedeniyle yitirmiş durumdayız. Çünkü dünyada artık bir küresel yok oluştan bahsediliyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, deniz canlılarının yüzde 30’u çoktan yok oldu. Yüzde 70’inin de 30 yıllık bir ömrü kaldı. Dernek olarak bu konuya dikkat çekerken, tükenen balıklar yapılan yanlışlar ve yarınımız hakkında farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Sunumunda Türkiye’deki mevzuatla AB mevzuatı kıyaslandığında eksikliklerin olduğunu, ancak sorunun bu eksiklerden ziyade uygulamadan kaynaklandığını anlatan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk de, Türkiye’nin kendi denizlerindeki balıkları bilinçsizce ve insafsızca tükettiğini söyledi. Öztürk, “10 yıl önce konuşuyor olsaydık size ‘10 kilo balığın 8’ini denizden tutuyoruz’ derdim. Bugün bu oran 5 kiloya inmiş durumda ve gidişat daha da aşağılara doğru yönlenmiş durumda. Biz balık tutmasını da balığı tüketmesini de bilmiyoruz. Gırgır, trol, dinamit, zıpkın… Nerede, ne yapılmaması gerekiyorsa yapıyoruz. Tutmasını bilmediğimiz gibi tüketmesini de bilmiyoruz. Toplam balık miktarımızın yüzde 10’u, balığı yanlış kestiğimiz ve yanlış pişirdiğimiz için ziyan oluyor” diye konuştu.

Sunumunda katılımcılara eski İstanbul’a nostaljik bir yolculuk yaptıran Ahmet Örs ise “Marmara balıkları ile onların çevresinde binlerce yılda oluşan benzersiz gelenek ve yaşam biçimi, kültür mirası kapsamına alınmaya layık. Bu gerçekleştirilirse belki Marmara balıklarına birileri sahip çıkar, torunlarımız balıklarımızı sadece mutfak tarihi kitaplarından okuyup öğrenmek zorunda kalmazlar“ ifadelerini kullandı.

Sunumların ardından Falyanos by Kalyon’da yapılan İstanbul Balıkları konseptli yemek büyük beğeni topladı.