13
ARA
2018

Gastronomi sektörü İzmir’de buluştu

Gastronomi sektörünün Türkiye’deki en büyük buluşması olan 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, bu yıl da eş zamanlı olarak 12. Travel Turkey İzmir Fuarı’na lezzet kattı.

4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, 12. Travel Turkey İzmir Fuarı ile eş zamanlı olarak Fuar İzmir’de gerçekleşti.

Kongrenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bugün bir taraftan turizm fuarımızı diğer taraftan da gastronomi kongremizi aynı mekanda ve paralel olarak gerçekleştiriyoruz. Birbirini desteklediğine, ikisinin birbirini geliştireceğine inanıyorum. Kente ve her konuya katılımcı bir anlayışla yaklaştığımızda, alınamayacak mesafe, aşılamayacak engel yoktur.” dedi.

Turizmde topyekun seferberlik gerektiğini dile getiren Kocaoğlu, “İnsanlarımız turizme yatkın değilse, misafirperverliğe yatkın değilse, kadınlarımız, çocuklarımız 24 saat hayatı yaşamıyorsa, turizme katkıda bulunamaz ve katkıyı alamazsınız” diye konuştu.

Kocaoğlu, Türkiye’nin mutlaka tarımda, turizmde, hizmet sektöründe, kültür ve sanatta sıçrama yapıp, kaynak yaratıp tasarruf ederek ve o kaynaklarla da sanayiyi destekleyerek kalkınmak durumunda olduğunu kaydetti.

Kongrenin açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da, “Gastronomi, farklı kültür arayışlarının karşımıza çıkardığı en lezzetli birleşimdir. Ege’den Doğu Anadolu’ya hiçbir yerde yaşayamayacağınız bir gastronomi zenginliği var ülkemizde” ifadesini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, TÜRSAB, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde 4. kez düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirdi. Lizbon’un misafir kent olarak katıldığı kongre, bu yıl dünyanın en prestijli yemek yarışması Bocuse d’Or temsilcileri ile katılımcılarını, aşçılık ve dünya lezzetleri üzerine keyifli bir yolculuğa çıkardı.

Geçtiğimiz yıl “5 hikaye, 5 duyu ve 5 yaratıcı” teması ile büyük beğeni toplayan “tasting story” etkinliği, bu yıl da lezzet düşkünleri ile uzmanları bir araya getirdi.

Yöresel lezzetleri katılımcılarla buluşturan 4. Uluslararası Gastronomi Kongresi’nde, ziyaretçiler; İzmir’in boyozunu, Gaziantep’in lahmacun, baklava ve kebap çeşitlerini, Hatay’ın künefesini, Edirne’nin ciğerini, Kastamonu’nun çekme helvası ve oğmaç çorbası gibi kendine has lezzetlerini tatma imkanı buldular.