15
KAS
2018

İçeceklerin satışına depozito, satışa sunulan ürünlere geri kazanım katılım payı!

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu Çevre Kanunu değişikliği aynen yasalaşırsa, çevre kirliliğini önlemek amacıyla içecekler depozitolu olarak satılacak, satışa arz edilen ürünler için geri kazanım katılım payı alınacak, marketlerde poşetler en az 25 kuruştan satılacak.

AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 32 maddeden oluşuyor.

Teklifle, 2872 sayılı Kanuna üç yeni madde eklenerek, geri kazanım katılım payı, depozito ücreti ve

Buna göre, Teklifin eki listede yer alan ürünleri yurt içinde piyasaya arz eden üretici/ithalatçılardan, listede belirtilen geri kazanım katılım payı tahsil edilecek. Söz konusu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu doğrultusunda tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında arttırılarak uygulanacak.

İçeceklerin satışında zorunlu depozito uygulamasını öngören maddeye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ürünlerin ambalajları için depozito uygulanmasını zorunlu tutabilecek. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlamakla yükümlü olacaklar. Depozito sisteminin uygulamasına yönelik usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Maddenin gerekçesinde, içecek ambalajlarının yol açtığı çevre kirliliğine dikkat çekilerek, içecekler için zorunlu depozito uygulaması ile geri dönüşüm oranlarında artış sağlanarak, ekonomiye katkı, sanayiye kaliteli hammadde sağlanması, ithalat ve cari açığın azaltılmasının beklendiği kaydedildi.

Kanuna eklenen bir diğer maddeye göre, kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 0,25 TL’den az olmamak üzere Bakanlıkça oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.

Kanun teklifi aynen yasalaştığı takdirde, içecek ambalajlarında depozito uygulaması getirilirken, plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmeye başlanacak. Poşet fiyatları, 25 kuruşun altında olamayacak.

Teklifin ekinde yer alan listede, geri kazanım katılım payı alınacak ürünler için katılım payı tutarları sıralandı.

Buna göre plastik poşet (plastik alışveriş torbaları) için katılım payı adet başına 11 kuruş, bitkisel yağın litresi için 50 kuruş olarak belirlenirken; lastik, akü, taşınabilir pil ve bataryalar, otomotiv pilleri, madeni yağ, televizyon/monitör, bilişim telekomünikasyon ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, küçük ev aletleri, beyaz eşyalar, soğutucular/iklimlendirme cihazları, ilaç kutuları için farklı tutarlara geri kazanım katılım payı alınacak.

İçeceklerde ise ambalaj malzemesine göre farklı geri katılım payı tutarları belirlendi.