Ev Dışı Tüketim düzenli olarak ölçülecek

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) ve Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hayata geçirilecek Foodservice Monitor adlı araştırmayla, Türkiye genelinde seçilmiş illerde ev dışı tüketim pazarı, nokta nokta ve an be an takip edilecek.

Foodservice Monitor araştırması kapsamında, ev dışı tüketim noktalarının sayısı ve Pazar dinamikleri ölçümlenecek, iller bazında kategori, ambalaj, gramaj bazlı ürün stratejileri geliştirilebilecek. Araştırma, Census çalışması ve Panel çalışması olarak iki ana aşamadan oluşuyor.

İlk adım olan ve benzer çalışmalara da ışık tutacak Census çalışması, Temmuz ayı itibariyle başladı. Census ile 7 il kapsamındaki ev dışı tüketim noktalarının sayısı, profilleri ve tedarik ettikleri ürün gruplarının penetrasyonları belirlenecek. Çalışma kapsamındaki iller; İstanbul, Ankara, Bursa ve Adana’nın kent alanı, İzmir, Antalya ve Muğla’nın kent ve ETÜDER’in seçmiş olduğu yazlık alanlar olarak belirlendi.

Çalışmada, Tam Ölçekli Tarama Metodu uygulanacak. Kapsanan coğrafya içindeki tüm illerin tüm cadde, sokak ve mahallelerinin ve buralarda yer alan tüm ev dışı tüketim noktalarının birebir taraması gerçekleştirilecek. Nokta seviyesinde 16 ana ürün grubu bazında penetrasyon bilgisi census çalışması ile paylaşılacak.

Çalışma kapsamındaki ana kanallar; Restoran-Cafe, Pastaneler, Eğitim Kurumları (Yurtlar-Etüd Merkezleri), Oteller, Hastaneler-Sağlık Kurumları, Ulaşım şirketleri, Temizlik şirketleri, Fitness salonları, Eğlence-Kültür Merkezleri, Kahvehane-Çay bahçeleri, Yemek firmaları, Fast food restoranlar, Bar-Birahane-Meyhane, Yiyecek büfeleri, Düğün salonları,

ETÜDER, Census çalışması ile tüm ev dışı tüketim platformlarını destekleyerek elde edilecek yüksek hizmet ve ürün standardı ile toplumsal faydayı yükseltmeyi, EDT sektörünün kurumsallaşmasına öncülük etmeyi ve her türlü sektörel gelişme ve bilgilerin toplandığı veri merkezi olmayı amaçlıyor.