05
HAZ
2016

Şahinöz, TGDF Gıda Kongresi 11’de EDT’yi anlattı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından “Global Gelecek Global İşbirliği” sloganıyla düzenlenen TGDF Gıda Kongresi 2011, İzmir Çeşme’de yapıldı. Kongrenin 22 Kasım Salı günü düzenlenen ikinci oturumunda konuşan Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, ülkemizde Ev Dışı Tüketim sektöründeki gelişmeleri anlattı.

21-23 Kasım tarihleri arasında Çeşme Altın Yunus Resort & Thermal Hotel’de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen TGDF Gıda Kongresi 2011’de, Amerika’dan Avrupa Birliği’ne, Ortadoğu ve Körfez Bölgesi’nden Uzak Asya’ya kadar dünya gıda ve içecek sektörünün üst düzey yöneticileri, karar alıcıları ve düzenleyici kuruluşları bir araya geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TGDF Başkanı Şemsi Kopuz ve FoodDrinkEurope Başkanı Jesus Serafin Perez’in açılış konuşmalarıyla başlayan kongrede, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Yaşar Holding

Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, 2007 Nobel Barış Ödülü sahibi Avrupa Akdeniz İklim Değişikliği Merkezi İklim Etkisi Bölümü Yöneticisi Prof. Dr. Riccardo Valantini, ILSI Avrupa Direktörü Nico van Bezlen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvar Daire Başkanı Mehmet Beykaya, Unilever Dünya Satın Alma Başkanı Marc Engel, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Dış Hizmetleri Birimi (OGA) Genel Müdür Yardımcısı Ralph Gifford, Kalkınma Bakanlığı DTP Tarım Dairesi Başkanı Mehmet Tarakçıoğlu, Sağlık ve Beslenme Platformu Bilimsel Çalışmalar Başkan Yardımcısı Dr. Julian Stowell ve Türk Diabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık başta olmak üzere, 10’u yabancı 30’u Türk sektörün önde gelen 40 ismi konuşmacı olarak yer aldı.

“Dünya evlerin dışında dönüyor”

ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, “Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen kongrede, “Sürdürülebilir Gıda Güvenliği, Tedarik ve Arzı” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı. Konuşmasında ilk olarak nüfusu Ekim 2011 itibariyle 7 milyara ulaşan dünya üzerinde kentleşme olgusuna dikkat çeken Şahinöz, ülkemizde nüfusun %76,3’ünün il ve ilçelerde yaşadığının altını çizdi. Kentleşmenin ekonomik, sosyal ve ekolojik dengeleri derinden etkilediğini vurgulayan Şahinöz, yaşam tarzları, çalışma hayatı, aile yapısı ve tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerin yeni tüketim modelleri ve kanallarını ortaya çıkardığını söyledi.

“Dünya evlerin dışında dönüyor” diyen ETÜDER Başkanı Şahinöz, Türkiye’de 15 milyar dolar büyüklüğe ulaşan ev dışı tüketim pazarının yıllık %14,5 gibi yüksek bir oranda büyüdüğünü kaydetti. Sektörün çatı kuruluşu ETÜDER’in bu büyümeye öncelik ettiğinin altını çizen Şahinöz, amaçlarının ev dışı tüketim noktalarında uluslararası standartlar ölçeğinde ürün ve hizmet sunumu sağlayarak, insanların sağlıklı beslenmelerine katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Önceliklerini “Sektörel standartları yükseltmek ve denetlemek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek ve sektörün mevzuat oluşumuna aktif katılım sağlamak” olarak sıralayan Şahinöz, ETÜDER olarak sürdürdükleri eğitim çalışmalarından da örnekler verdi.

“Daha az ambalaj kullanıyoruz. Sektörel karbon ayak izimizi azaltma çalışmalarımızı başlatıyoruz” diyerek çevreye duyarlılıklarını dile getiren Şahinöz, sunumunu, “Ev Dışı Tüketim günümüzde başlı başına büyüyen bir sektördür. İhtiyaçları ve öncelikleri tüm otoritelerce özel olarak ele alınmalıdır” mesajıyla tamamladı.

Kongrede, TGDF tarafından konuşmacı ve katılımcılar adına dikilen fidanların sertifikaları da verildi.