05
HAZ
2016

ETÜDER, EDT sektörünü iftarda buluşturdu

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği’nin (ETÜDER) bu yıl 9.’sunu düzenlediği geleneksel iftar daveti, 16 Temmuz Çarşamba akşamı iş dünyası ve EDT sektöründen geniş bir katılımla İTO Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde gerçekleşti. Davete 300 konuk katıldı.

İftarda yaptığı konuşmada, davete sponsor olan AAK Türkiye, Coca-Cola İçecek, Eczacıbaşı Profesyonel ve Unilever Food Solutions’a teşekkür eden ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, Ev Dışı Tüketim sektörü hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmasında EDT sektörünün dünyada 2,5 trilyon avro, ABD’de 545 milyar avro, Avrupa’da 445 milyar avro olduğunu belirten Şahinöz, ETÜDER olarak yaptıkları araştırmalarla Türkiye’deki EDT sektörünün hacmini 15 milyar avro olarak hesapladıklarını söyledi. Şahinöz, Türkiye EDT sektöründe gözlemlenen büyümenin yanı sıra ETÜDER’in üye sayısının da geçen yıla oranla %48 artarak 61’e ulaştığını bildirdi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen EDT EXPO Fuarı’nın da geçen yıla göre metrekare olarak %44 büyüdüğünü, katılımcı sayısının %42, ziyaretçi sayısının da %28 oranında arttığı bilgisini veren Şahinöz, ETÜDER’in son dönemde gerçekleştirdiği diğer çalışmalar hakkında da şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yıl ilk kez Türkiye’de Ev Dışı Tüketim (EDT) kanalının doğru verilerle açıklanması yolunda önemli bir adım atarak, 7 büyük ilde IPSOS ile EDT Census & Panel pazar araştırmasına başladık. 7 il, 17 kanalda 92 bin nokta tespit edildi. Bu 92 bin nokta tespit edilirken, 7 il, 81 ilçede 2 bin 751 mahalleyi 175 çalışan ile sokak sokak taradık. Bu Census üzerine kurduğumuz 2750 örnekli Panel’de de pazarın performansını ölçmeye başladık. İlk çeyrek sonuçlarına göre toplam Türkiye EDT Pazarının büyüklüğü 15 Milyar avro olarak hesaplandı.”

“ETÜDER olarak sektöre çatı olmak için yola çıktık ve standartları belirlemek için çalıştık.” diyen Şahinöz, depolama ve soğuk zincirin önemi konusunda bilinç oluşturmak için çalıştıklarını kaydetti. ETÜDER’in bundan sonra da gıda güvenliği konusunda sektörü bilgilendirme amacında olduğunu vurgulayan Şahinöz, “Bugün ülkemizde yılda 325 bin ton gıda atığı oluşuyor. Bu miktarın oluşmasında EDT sektörü olarak bizim de büyük sorumluluğumuz var. Bu atık oranını azaltmak için sponsorlarımızla birlikte çaba sarf edeceğiz.” dedi.

ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz’ün ardından İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Özer de birer konuşma yaparak, sponsor firmaların temsilcilerine teşekkür plaketi sundular.